Richard Quest, despre economia globala, inainte de intalnirea liderilor la Davos. "Daca ei dau gres, o sa bajbaim in viscol"

19-01-2016 12:32


Ca in fiecare an, liderii lumi si expertii se intalnesc la Davos, in Elvetia, ca sa discute starea economiei globale, intr-un context de mari tensiuni si controverse.

De la Zurich pana la Shanghai, pietele financiare sunt instabile, iar ieftinirea dramatica a petrolului risca sa provoace unde seismice la nivel mondial.

Jurnalistul CNN Richard Quest sugereaza foarte plastic cat de nesigure sunt perspectivele in economiei.

Richard Quest, corespondent CNN: "Alb orbitor cat vezi cu ochii. Nu dibuiesti in fata la mai mult de 60 de centimetri. Pe munte e o vreme cumplita, iar starea economiei e cam la fel. De ce? Pentru simplul motiv ca ca nu putem vedea ce avem in fata".

In Alpi, acesta e momentul cand intervin specialistii, mai exact manuitorii plugurilor de zapada chemati sa croiasca drum.

Richard Quest, corespondent CNN: "Asta ar fi un utilaj de deszapezire. Numai ca nu-i dibuiesti usa!"

Odata intrat, perspectiva este si mai incetosata.

Richard Quest: "Nu vezi nimic prin geam. Cam asa se simt si factorii de decizie din economie, care se reunesc incepand de maine la Davos, in Elvetia. Termenii ecuatiei pe care o au de dezlegat sunt: riscul unei ieftiniri inca si mai accentuate a petrolului, fluctuatiile necontenite ale burselor si incetinirea cresterii economice din China pana la cel mai scazut nivel din ultimi 25 de ani".

Tot atatea indicii ca furtuna se inteteste.

Nuot LIetha, firma deszapezire: "Echipajele ies la munca noapte de noapte ca sa curete pantele pentru ziua urmatoare".

Deviza lor ar fi: nu te da batut, fa-ti treaba pana la capat. Din acelasi motiv si liderii lumii vin an de an la Davos ca sa caute solutii.

Richard Quest, corespondent CNN: "La Davos provocarea este sa gasesti un drum liber inainte. Daca liderii dau gres, ramanem toti sa bajbaim in viscol..."

VIDEO PROTVPLUS.RO