Guvernul organizeaza miercuri o dezbatere publica a bugetului pe 2016. Cum va puteti inscrie la intalnirea cu ministrii
Guvernul organizeaza miercuri o dezbatere publica a bugetului, in cadrul careia, inclusiv cetatenii de rand vor putea sa ii intrebe pe ministri cum se impart banii anul viitor.
Cei interesati se pot inscrie pe site-ul Guvernului. Pana atunci, documentul poate fi consultat pe site-ul ministerului de Finante. Sunt mai putini bani pentru autostrazi, dar mai multi pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. Programul "Prima Casa" continua, in timp ce "Rabla" ar putea sa ia o pauza.
Indiferent de guvern, autostrazile raman un tel indepartat. Ministerul Transporturilor a primit mai putini bani pentru anul viitor. Am intrebat Ministerul cati kilometri noi de autostrada vor fi dati in folosinta in 2016. Decoamdata nu am primit un raspuns.
Autostrada A1 Lugoj -Deva, cu termen de finalizare in noiembrie 2016, mai are nevoie de 1,8 miliarde de lei. A primit insa doar 450 de milioane.La Sebes-Tuda, termenul de finalizare este octombrie 2016. Si ar mai fi nevoie de 1 miliard 600 de lei. Dar s-au alocat doar 250 de milioane.
Catalin Drula, Asociatia Pro Infrastructura: "Cu alocarile din buget aceste proiecte ar urma sa fie sistate in cateva luni. Din fericire am gasit o deschidere spre dialog din partea premierului, am avut o intalnire in care promisiunea ferma a fost ca in cursul zilei de astazi va fi introdus un articol in legea bugetului de stat care sa permita finantarea proiectelor de infrastructura pe fonduri europene integrala."
In aer este si autostrada prabusita Sibiu-Orastie. Daca nu va fi reparata pana in iunie 2016, guvernul ar putea sa dea de la buget banii europeni cheltuiti pe lucrarile proaste.
Sibiu-Pitesti a fost anuntata drept prioritate de Dacian Ciolos. In Bugetul pe 2016 nu apare insa nici un leu trecut in dreptul acestui proiect. Ce-i drept, studiile de fezabilitate si avizele iau mult timp. In schimb s-au alocat 200 de milioane pentru Comarnic- Brasov.
Primariile au peste 10 miliarde de lei la dispozitie pentru investitii in tara. Un capitol important il constituie consolidarea cladirilor cu risc seismic, pentru care s-au alocat de cinci ori mai multe fonduri decat anul trecut.
Sunt prevazuti bani si pentru constructia de locuinte sociale, 75 de milioane de lei si inca 100 de milioane pentru locuintele ANL destinate tinerilor. Jumatate de miliard de lei au fost alocati pentru sali de spor, bazin sau patinoare. Bugetul pentru anveloparea blocurilor a scazut de la 75 la 25 de milioane. In schimb va incepe un amplu program de renovare a scolilor.
Programul Prima Casa continua in 2016. Se dau mai putine credite, dar vor fi mai ieftine. Pentru alte programe guvernamantele nu s-a luat inca o decizie.
La ministerul Mediului de exemplu oficialii nu au hotarat inca daca vom avea si anul viitor programe precum "Rabla" sau "Casa Verde". Ministrul va decide pe 19 decembrie cum se impart banii din Fondul de Mediu.
Ministerul Apararii ar fi trebuit sa primeasca 1,7% din PIB , dar potrivit proiectului de buget n-a primit decat 1,5%. Iar din cele 3,8 miliarde de lei alocate in plus fata de 2015, 2,8 miliarde se duc la pensii, nu pentru inzestrarea armatei. In plus, in urma tragediei din clubul "Colective", guvernul anuntase si un program national pentru arsi. Acesta nu se regaseste insa in bugetul ministerului Sanatatii.
Guvernul organizeaza si o dezbatere publica a bugetului pe 2016. Se poate inscrie oricine in limita locurilor disponibile. Cei care vor fi chemati la aceasta intalnire vor avea ocazia sa ii intrebe direct pe ministri cum se impart banii anul viitor. Trebuie sa completeze un formular pe site-ul guvernului pentru a se inscrie, pana marti la ora 14.00, iar intalnirea cu ministrii va fi organizata miercuri la ora 4.
Prin intermediul ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic , Guvernul invita ONG-urile, dar si simplii cetateni la o dezbatere publica despre structura si prioritatile proiectului de Buget 2016, miercuri 9 decembrie intre orele 14:00 - 16:00, la Palatul Victoria. La dezbatere vor paricipa ministrul Finantelor, cel al Transporturilor, al Fondurilor Europene si al Agriculturii.
Cei care vor sa participe, fie ei reprezentanti ai ONG-urilor sau cetateni, pot transmite pana marti la ora 16:00, propuneri insotite de argumente, folosind un formular online. Fiecare intrebare selectata, indiferent daca cel care a propus-o sau nu, va primi 3 minute, in care e inclus si raspunsul ministrului vizat. Fiecare organizatie sau cetatean are dreptul la o singura intrebare. De asemenea, la discutii pot participa, in limita locurilor, si persoane care nu vor sa puna intrebari, ci doar sa se informeze.
Dezbaterea ar putea fi transmisa live pe Internet, afirma ministru pentru Consultare Publica si Dialog Civic. O varianta sintetizata si interactiva a bugetului, realizata de un ONG, se gaseste pe site-ul openbudget.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, buget, ONG, formular, cetateni, finante, dezbatere,
Dată publicare:
07-12-2015 13:57