Bugetul pe 2016. Domeniile care primesc bani in plus si ce spune ministrul Finantelor despre taierile de la Transporturi
Proiectul de buget pe 2016 publicat de Ministerul Finantelor este mult mai generos cu unele domenii.
Anul viitor, cheltuielile bugetului de stat cresc cu aproape 16 miliarde de lei, in timp ce veniturile urca cu doar 3,6 miliarde de lei. In consecinta, deficitul urca de la 1,2 la 2,95 la suta din PIB, adica foarte aproape de limita de 3% acceptata de Uniunea Europeana. Deficitul ar putea depasi acest prag daca in timpul dezbaterilor parlamentarii vor aduce amendamente prin care sa mareasca cheltuielile.
Veniturile bugetului vor fi de 231 de miliarde de lei, iar cheltuielile de 252 de miliarde, ceea ce inseamna un deficit de 21 de miliarde de lei, sau 2,95 la suta din PIB, mai mult decat dublu fata de anul acesta. Insa bugetul nu a luat in calcul veniturile suplimentare din reducerea TVA.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Pana acum, cumparam un produs de 100 de lei cu 124 de lei, de acum vom plati 120 de lei, deci ramane o suma de 4 lei disponibila in buzunarul cetateanului. Aceasta suma la randul ei va fi folosita poate pentru alta cumparatura."
Fata de anul acesta, cea mai mare suplimentare, de 48 la suta, va fi la Aparare, care primeste 3,36 miliarde lei in plus. Urmeaza Ministerul Afacerilor Interne, cu o suplimentare de 20 la suta, adica 1,86 de miliarde de lei. Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii au suplimentari de fonduri de peste 10 la suta.
La capitolul taieri de fonduri, pe primul loc este Ministerul Muncii, care pierde 3,8 miliarde de lei, adica o scadere de peste 10 procente.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pierde 1,4 miliarde de lei, adica peste 30 la suta fata de alocarea din acest an.
Ministerul Mediului pierde 1,3 miliarde, dar bugetul fiind relativ mic, asta inseamna o scadere de peste 65 la suta, in timp ce Ministerul Fondurilor Europene primeste mai putin cu 1,2 miliarde lei, adica aproape 28 la suta.
La Ministerul Transporturilor scaderea este de aproape un miliard de lei, adica de 7,6 la suta, din cauza intarzierilor in constructia de autostrazi.
Anca Dragu, ministrul Finatelor: "A scazut in primul rand pentru ca nu au fost o multime de proiecte implementate asa cum au fost ele luate in considerare, dar avem alocari suplimentare, de exemplu, pentru Compania de Drumuri. De la 3 miliarde la 4,2 miliarde anul viitor."
Ministerul Finantelor spune insa ca investitiile vor creste la 37,7 miliarde de lei. Este insa o crestere fata de investitiile relizate EFECTIV anul acesta, pentru ca alocarea bugetara a fost mult mai mare, de aproape 45 de miliarde de lei.
Ministrul Finantelor va da mai multe amanunte despre bugetul de anul viitor in emisiunea "Dupa 20 de ani", pe care o puteti urmari duminica dimineata, la Pro TV, de la ora 10.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, guvern, presedinte, premier, dacian ciolos, buget, economie, acord, finante, deficit, berd, Banca Nationala,
Dată publicare:
05-12-2015 11:14