Momentul din an in care romanii "uita" ca sunt saraci. Concluziile unui studiu plaseaza Romania pe locul 1 inainte de Craciun

02-12-2015 18:27

Pe cat suntem de saraci in timpul anului, pe atat suntem de darnici de sarbatori.

Sunt concluziile unui sondaj realizat de o institutie financiara, in 14 tari. Romania apare pe primul loc in topul bugetului alocat  pentru cadourile de Craciun, comparativ cu veniturile. Ii intrecem procentual, dar nu ca suma alocata, pe americani, britanici, si australieni.

Sociologii spun ca suntem, prin traditie, un popor care vrea sa-i impresioneze pe cei din jur si in plus, punem mare accent pe sarbatori.

Pe Teodora am surprins-o intr-un mall. Avea intalnire cu Mos Nicolae.

Teodora Vamvu: Se zice ca e bine sa dai si din ce nu ai...De Craciun sunt putin mai darnica, cadoul de Craciun e mai mare si mai valoros decat cel de Mos Nicolae

Si Mihaela marturiseste ca de sarbatori e mai generoasa, tocmai pentru ca nu poate sa isi imagineze un Craciun fara daruri sub brad.

Mihaela: N-am facut un calcul in general. Cat e necesar.
Reporter: Anul trecut cat ati dat?
Mihaela: Nu stiu... peste 110 euro

Un sondaj recent arata ca romanii sunt cei mai darnici cand vine vorba de cadourile de Craciun, raportat la venituri. Ei vor sa cheltuiasca pentru ele o treime din venitul mediu lunar. Adica 110 euro, cel mai mult dintre cetatenii din 14 tari incluse in sondaj.

"Bineinteles, trebuie sa tinem cont de bani. Dar putem face o exceptie totusi. Sunt sarbatorile, se intampla o data pe an"

In sondajul realizat de o institutie financiara olandeza romanii apar ca procent alocat din venituri inaintea cehilor si britanicilor. Sumele cele mai mari ramin insa cele din regat unde si lefurile sunt consistente.

Englezii ii incredinteaza lui Mos Craciun - 420 de euro, cu 17% mai mult decat americanii. La polul opus sunt olandezii si polonezii cu cele cele mai mici sume - sub 100 de euro.


George Butunoiu, sociolog: "Romanii au tendinta asta de a impresiona. E un fel de a arata celorlati ca nu esti chiar atat de sarac pe cat cred ei. Si e legat si de religie. Religia ortodoxa fata de cea catolica si fata de protestantii calvinisti chiar incurajeaza felurile astea de a se manifesta"

Acelasi sondaj arata si cit de saraci suntem. Numai anul trecut, de pilda, foarte multi au ramas datori din cauza dorintei de a cheltui mai mult decat castiga.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO