Bugetul pe 2013 a fost trecut la strict secret. Ponta demite conducerea INS: "Au gresit calculele"
Premierul a decis ca proiectul de lege, aflat pe masa Guvernului, sa fie trecut la documente clasificate pana cand va fi aprobat.
Membrii cabinetului Ponta mai au la dispozitie inca 10 zile, pentru a discuta proiectul de buget prezentat astazi. Si asta pentru ca pe 15 ianuarie el va fi prezentat delegatiei Fondului Monetar International pentru aprobare.
Premierul vrea sa convinga reprezentantii FMI sa accepte mai multe masuri, printre care si cresterea salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei pe luna.
Cert este ca tinta de deficit bugetar nu poate fi negociata, ea este de 1,8 la suta din Produsul Intern Brut. Si tocmai de aici se trage supararea premierului. Luna trecuta Institutul de Statistica sustinea ca valoarea PIB din 2011 este cu 20 de miliarde de lei mai mica decat cea anuntata pana acum. Iar asta insemna ca si PIB-ul din 2012 si 2013 este mai mic, iar pastrarea deficitului de 1,8 la suta inseamna ca trebuie facute reduceri suplimentare de cheltuieli.
Dupa ce a anuntat ca proiectul bugetului va fi prezentat membrilor cabinetului, premierul si-a varsat focul pe cei de la statistica.
"In 2011, in realitate, am avut cu 20 de miliarde de lei mai putin Produs Intern Brut, asta inseamna, prin calculele pe care finantistii le stiu, ca anul acesta, ca sa ne inscriem in tinta de deficit, mai trebuie sa mai taiem un miliard de lei. Un miliard de lei dintr-o greseala, asa, de calculat. De unde taiem miliardul? De la Sanatate, de la Educatie, de la Politie, de la Armata?"
Valoarea rectificata a PIB din 2011 este cu peste 20 de miliarde de lei mai mica decat cea anuntata anterior, iar efectul in cascada este ca si Produsul Intern Brut estimat pentru acest an scade de la aproape 650 la doar 626 de miliarde de lei.
Iar in discutiile cu FMI , la stabilirea deficitului se va lua in calcul noua valoare a PIB, ceea ce inseamna ca vor trebui reduse cheltuielile.
"O sa inlocuiesc conducerea Institutului National de Statistica. Vreau sa fie acolo niste oameni care cand spun ceva, sa ne putem baza pe ceea ce spun, fie ca e vorba de produsul intern brut, fie ca e vorba de cati cetateni sunt in aceasta tara" spune Ponta.
Conducerea Institutului de Statistica se apara spunand ca astfel de rectificari se fac in toate tarile europene.
"Diferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul"
Atasat, gasiti comunicatul celor de la Statistica.