Bugetul 2021, o provocare pentru Guvern. Deficitul a ajuns aproape de 10%

28-01-2021 17:55


Uriașe, așa au fost costurile României în lupta împotriva pandemiei, iar continuarea crizei sanitare pune o presiune imensă pe bugetul de anul acesta.

În 2020, cheltuielile statului au fost cu peste 100 de miliarde de lei mai mari decât veniturile. Nici anul acesta nu vor fi mai mici, pentru că suntem la începutul campaniei de vaccinare. Serurile sunt comandate la nivel european, dar sunt plătite de fiecare țară, în parte.

Pentru vaccinuri, România a plătit deja un avans Comisiei Europene de 12 milioane de euro, însă Guvernul trebuie să facă rost de mai mulți bani pentru a derula campania de vaccinare conform planurilor.

Florin Cîțu, premier: „Rămân aceleași obiective din discuțiile pe care le avem cu toate companiile producătoare, să ajungem să vaccinăm în septembrie 10,4 milioane de cetățeni.''

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Există costuri semnificative, suplimentar față de vaccinuri, achiziționate în baza contractelor negociate de UE, de pildă, vaccinurile Pfizer au nevoie de seringi și acte, mai e nevoie de materiale de protecție, de resursa umană, de locația de vaccinare, suplimentar sunt chestiuni legate de transport, de depozitare.”

Oficialii nu au anunțat costul total pentru vaccinuri.

Comisia Europeană spune că preturile sunt confidențiale, însă, la finele anului trecut, presa străină titra că un oficial din guvernul belgian a publicat, din greșeală, prețurile negociate de Comisia Europeană pentru vaccinuri, iar cel folosit în România apărea cu un cost de 12 euro.

Adrian Codirlașu, analist financiar: „Ne așteptăm în continuare la cheltuieli substanțiale pentru vaccinarea populației la scară largă. Cu cât vaccinarea va fi mai rapidă, cu atât va reveni mai repede încrederea în economie.”

Specialiștii spun că și anul acesta cheltuielile din sănătate și pentru susținerea economiei ar putea fi similare cu cele din 2020.

În 2020, costurile pandemiei au fost uriașe, arată datele Ministerului Finanțelor. 46 de miliarde de lei au costat măsurile din sănătate și economie, de la cumpărarea de măști de protecție, dezinfectanți și scannere termice, până la facilități fiscale și investiții urgente, în vreme ce veniturile au rămas la fel ca în 2019.

Practic, cheltuielile au explodat. Au fost cu peste 100 de miliarde de lei mai mari decât veniturile. Asta înseamnă un deficit bugetar de aproape 10% din tot ceea ce a produs economia noastră anul trecut.

În numai două luni, în perioada de urgență, au fost făcute achiziții de 500 de milioane de lei pentru medicamente, echipamente de protecție, paturi de terapie intensivă. Într-un raport al Curții de Conturi apar însă diferențe uriașe între cheltuielile făcute de autorități. În Capitală, de exemplu, pentru o persoană în carantină, cheltuiala medie a fost de 5.000 de lei, iar în Vrancea, de cinci ori mai mică.

Deocamdată, la Guvern încă se caută soluții pentru bugetul pe anul acesta, care este în faza de proiect, pentru că liderii coaliției nu au ajuns la un acord.


VIDEO PROTVPLUS.RO