Bugetul Bucureștiului pentru 2021: peste 4 miliarde de lei, la jumătate față de cel de anul trecut
Bugetul Bucureștiului pentru 2021 va fi de peste 4 miliarde de lei, aproape jumătate față de cel de anul trecut.
„Ne bazăm pe veniturile reale, nu imaginare”, spune Nicușor Dan. Primarul a declarat că dezbaterea bugetului, adică a modului în care sunt împărțiți banii, este uneori un delir. De pildă, Administrația Parcurilor a anunțat că vrea să cumpere bănci cu o mie de euro bucata.
Bucureștiul este orașul cu cel mai mare buget din România. În 2021, bugetul Capitalei va fi de 4 - 4,5 miliare de lei, în timp ce în 2020, bugetul a fost de 7,5 miliarde de lei, conform Primăriei Capitalei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicușor Dan spune că pentru 2021 mizează pe un buget realist. Este aproape la jumătate faţă de anul trecut, când primăria plănuise un buget de 7.5 miliarde, însă din venituri imaginare, explica edilul.
Mai bine de jumătate din bugetul anului 2021 va fi alocat subvenţionării căldurii şi transportului în comun. Subvenţia pentru Termoenergetica este de 1 miliard de lei, iar cea pentru Societatea de Transport Bucureşti ar putea fi de 1.3 miliarde de lei.
Fără aceste subvenţii, bucureştenii ar plăti cel puţin dublu pentru căldură, apă caldă şi transport în comun.
Reparaţia bisericilor ar putea consuma 28 de milioane de lei, iar întreţinerea Arenei Naţionale, 20 de milioane.
Pentru celelalte nevoi ale oraşului: infrastructura, parcuri, turism, spitale sau cimitire rămâne mai puţin de jumătate din buget - 1.7 miliarde de lei. Insuficient pentru a debloca lucrările la obiective importante rămase fără finanţare.
Nicușor Dan spune că prioritare ar fi: Lărgirea Prelungirii Ghencea, Pasajul Doamna Ghica, Consolidările blocurilor cu bulină, Patinoarul Flamaropol, Parcul Natural Văcăreşti.
Primăria Capitalei are conturile aproape goale şi popriri din cauza datoriilor. Ca să deblocheze proiectele de infrastructură, vrea să ia credite de la bănci: până la 1.5 miliarde de lei în 2021. O parte din bani ar putea ajunge şi la pasajul Doamna Ghica, unde nu se mai lucrează, deşi urma să fie terminat în toamna anului trecut.
Nicușor Dan spune că le-a cerut direcţiilor şi administraţiilor subordonate primăriei să-şi prezinte proiectele pentru 2021.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Dacă însumăm tot ce s-a propus ieri de către direcţii, sunt de trei ori mai mulţi bani. Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie, se tăia din pix. Știţi că este o secvenţă în filmul Titanic în care vaporul se scufundă şi orchestra cântă, am avut această imagine de mai multe ori în minte la discuţiile cu o parte din executiv”.
Asta pentru că unele cereri de finanţare i s-au părut greu de acceptat. De pildă, 25 de milioane de lei pentru statui noi. Refacerea Parcului Herăstrău în valoare de 370 de milioane de lei. 3.000 de bănci cu 5 mii de lei bucata. Supărat de ultima solicitare, primarul i-a cerut directorului economic de la Administraţia Parcurilor să părăsească şedinţa, în condiţiile în care o bancă poate fi luată şi cu 1.500 de lei.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Mare parte din delirul acesta a plecat de la companii. Suntem într-o situaţie foarte dificilă pe termen scurt şi bună şi foarte bună pe termen lung. Nu veţi găsi în bugetul primăriei cheltuieli de tipul celor pe care le-aţi menţionat, nici cheltuieli cu publicitatea”.
Bugetul ar urma să fie dezbătut şi votat de Consiliul General cel mai probabil în februarie, după ce va fi aprobat şi bugetul naţional.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, nicusor dan, buget, primaria capitalei,
Dată publicare:
22-01-2021 17:41