BNR a redus politica de dobanda monetara la un nou minim istoric: 5,25%

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.

BNR a decis si sa mentina cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci.

Decizia este in linie cu asteptarile analistilor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, dupa taieri de cate 0,25 puncte si in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie.

Dobanda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.

Citește și
100 lei, bani
Creditele in lei, mai rentabile decat cele in euro. Dobanzile au scazut cu aproape un procent
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul semnal transmis de banca centrala.

BNR a decis sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de institutiile de credit, la 15% in cazul pasivelor in lei si 20% pentru pasivele in valuta.

Analistii financiari bancari au anticipat intr-o larga majoritate ca BNR va reduce joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata.

De asemenea, aproape 80% dintre analisti au anticipat ca banca centrala nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au raspuns la sondajul periodic plaseaza dobanda de politica monetara la 5% (raspunsurile variaza intre 5% si 5,25%). La finalul anului 2013, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 5% (estimarile variaza intre 4% si 5,75%).

Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent, coborand la nivelul de 2,6% in luna februarie 2012 de la 3,14% in decembrie 2011.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata s-a redus de asemenea, ajungand la nivelul de 2,05%, fata de 2,37% in luna decembrie 2011, se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR.

Scaderea ratei anuale a inflatiei la un nivel minim istoric este rezultatul indeplinirii programului economico-financiar prevazut in cadrul acordurilor cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii internationale.

Pe fundalul mentinerii unui ansamblu adecvat al conditiilor monetare reale in sens larg, disiparea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata si evolutia relativ favorabila a preturilor produselor alimentare au contribuit la decelerarea rapida a inflatiei.

In aceste conditii, banca centrala a inceput in toamna anului 2011 un ciclu de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si de adecvare corespunzatoare a conditiilor lichiditatii, miscarile fiind receptate rapid de catre piata monetara prin scaderea ratelor dobanzilor interbancare sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara.

Imbunatatirea conditiilor pietei monetare a indus o tendinta continuu descendenta a randamentelor titlurilor de stat pe piata primara, piata secundara a acestora devenind de asemenea mai activa, cu impact favorabil asupra redistribuirii lichiditatii in sistemul bancar.

Cu toate acestea, tensiunile si incertitudinile asociate crizei datoriilor suverane la nivel european s-au resimtit si pe piata bancara romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce intre institutiile de credit.

Aceasta a exercitat un impact nefavorabil asupra distributiei lichiditatii in sistemul bancar si pe piata monetara si a impus intensificarea rolului de reglare a lichiditatii al bancii centrale, in consonanta cu tendintele pe plan european si mondial.

Coroborate cu particularitatile raportului dintre credite si depozite la nivelul fiecarei banci in parte si cu procesul de reducere a datoriilor de catre unele institutii de credit in linie cu tendinte similare aflate in desfasurare pe plan european, dezvoltarile mentionate anterior se reflecta intr-un proces mai lent de redresare a creditarii sectorului privat.

Dinamizarea activitatii pe piata secundara a titlurilor de stat, alaturi de refacerea increderii operatorilor si a investitorilor va contribui astfel la atenuarea distributiei neuniforme a lichiditatii, asigurand alocarea mai buna a resurselor.

Datele statistice aferente lunii februarie 2012 privind evolutia ratelor dobanzilor la imprumuturile acordate sectorului neguvernamental sunt asteptate sa confirme continuarea transmisiei semnalului monetar, in principal pe segmentul creditelor pentru sectorul companiilor nefinanciare, unde ritmul de crestere al creditelor noi in lei este apropiat de cel al imprumuturilor nou acordate in valuta, se mentioneaza in comunicat.

Evaluarea perspectivelor inflatiei reconfirma decelerarea in perioada imediat urmatoare atat a inflatiei totale, cat si a celei de baza.

Evolutiile indicatorilor macroeconomici atesta persistenta deficitului de cerere agregata in conditiile temperarii dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor pe fondul accentuarii incertitudinilor privind perspectivele cresterii economice la nivel european.

Efectele statistice de baza vor determina cresterea temporara a ratei anuale a inflatiei in a doua parte a anului 2012, fara insa ca aceasta sa depaseasca intervalul de variatie din jurul tintei de 3%.

Aceste perspective confirma necesitatea mentinerii unui ansamblu al conditiilor monetare reale in sens larg adecvate variatiilor anticipate ale ratei anuale a inflatiei de-a lungul intregului orizont de prognoza.

Consolidarea inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei creeaza premise favorabile mentinerii stabilitatii financiare si obtinerii unei cresteri economice sustenabile.

Cu toate acestea, riscurile interne asociate contextului electoral, alaturi de incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale unor preturi volatile, reclama o calibrare in continuare judicioasa a conduitei politicii monetare in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor si pentru asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu.

BNR reitereaza ca atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, este esentiala pentru obtinerea unei cresteri economice de durata.

In acest sens, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si refacerea graduala a cererii interne vor conduce la redresarea pe baze sustenabile a economiei romanesti. CA al BNR reafirma ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea corespunzatoare a instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 mai 2012, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cu cat scad dobanzile in 2012 si ce venituri sa ai ca sa iei un imprumut. Totul despre credite
Cu cat scad dobanzile in 2012 si ce venituri sa ai ca sa iei un imprumut. Totul despre credite

Anul 2012 va fi, categoric, anul scaderii dobanzilor, in principal al celor la creditele in lei pentru achizitii, este de parere Anca Bidian, CEO al firmei de brokeraj Kiwi Finance.

Creditele in lei, mai rentabile decat cele in euro. Dobanzile au scazut cu aproape un procent
Creditele in lei, mai rentabile decat cele in euro. Dobanzile au scazut cu aproape un procent

Acum, cel mai rentabil este sa luati imprumuturi in moneda nationala. Scapati si de riscul devalorizarii, iar bancherii promit ca leul se va ieftini in continuare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.