BERD a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2014, de la 2,2% la 2,4%
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%.
Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport al BERD privind perspectivele economice ale tarilor in care opereaza.
"In prima jumatate a anului, activitatea economica din Romania s-a imbunatatit. PIB a crescut cu 2,1% anual in primul trimestru, in principal de pe urma evolutiei bune a exporturilor, si cu 1,3% in trimestrul al doilea. Inflatia a revenit in intervalul tintit de banca centrala si a continuat sa incetineasca in septembrie pana la 1,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele fiscale au fost, de asemenea, bune, iar Romania a iesit din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene in acest an. Totusi, perspectivele de crestere pe termen scurt continua sa fie limitate de de problemele din zona euro", se arata in raportul BERD.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Prognoza BERD pentru evolutia economiei Romaniei anul urmator este mai optimista decat asteptarile Comisiei Europene si Fondului Monetar International.
Astfel, Comisia Europeana a estimat, saptamana trecuta, ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne. FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu pe exporturi, ca in prezent.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a imbunatatit estimarea de crestere economica pentru anul acesta, de la 1,4% la 1,6%, in timp ce prognoza pentru anul urmator a fost mentinuta la 2,2%. Astfel, Kosovo va inregistra anul urmator cea mai mare crestere din regiune, de 3,5%, urmata de Macedonia, cu 2,7%, si Romania cu 2,4%.
Romania este urmata de Bulgaria, Albania si Muntenegru, toate trei cu rate de cate 2%. PIB al Bosniei Hertegovina va creste cu 1,8%, iar cel al Serbiei cu 1,7%. Economia din Europa de Sud-Est va continua sa-si revina, dar evolutia va ramane modesta. Toate tarile din regiune vor inregistra crestere, in contextul semnelor pozitive din zona euro, noteaza banca.
La nivelul tututor tarilor in care opereaza BERD, cresterea economica se va accelera, de la 2% in acest an la 2,8% anul urmator, insa recuperarea va fi probabil mai slaba decat se anticipa in raportul precedent. In luna mai, BERD lua in calcul o crestere a PIB de 2,2% pentru anul in curs si de 3,2% pentru anul urmator. Banca opereaza in 34 de tari, din Europa Centrala si de Est, Asia Centrala, precum si sudul si estul Marii Mediterane.
"Cresterea potentiala va fi slaba in continuare in absenta reformelor, investitiilor reduse si somajului structural ridicat, care afecteaza calificarea fortei de munca", a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof. Riscurile economice includ deteriorarea in continuare a situatiei din zona euro.
O astfel de evolutie pare mai mai putin probabila in prezent, dar exista un risc sporit al unui impact negativ datorat incetinirii economice a Chinei si altor mari tari emergente. In plus, riscurile legate de un nou impas fiscal in SUA nu trebuie excluse, avertizeaza institutia financiara internationala.
In Europa Centrala, BERD prognozeaza contractie in acest an pentru Croatia, de 0,8%, si pentru Slovenia, de 2,4%. PIB al Sloveniei va continua sa scada si anul urmator, cand Croatia va reveni pe crestere, cu 1,5%. Crestere economica vor inregistra si Polonia, de 1,2% in acest an si de 2,3% anul urmator, precum si Slovacia, de 0,9%, respectiv de 2%.
BERD a imbunatatit semnificativ prognoza pentru Ungaria in acest an, de la contractia de 0,8% anticipata in mai la o crestere de 0,5%, si a inrautatit estimarea pentru Estonia de la 3% la 1,2%, Anul urmator, Estonia ar trebui sa inregistreze o crestere de 2,5%, iar Ungaria un avans de 1,2%.