BCE: Riscul ca doua mari banci din zona euro sa intre simultan in default a crescut

Ultima actualizare: 28-04-2012 21:56
euro, summit

Riscul ca doua mari banci din zona euro sa intre simultan in default (incapacitate de plata) a crescut semnificativ in ultimele sase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare in 2007.

Probabilitatea ca doua sau mai multe banci sa intre simultan in default in urmatorii doi ani era aproape nula la inceputul lui 2007, a atins apoi un varf de 15%, iar in prezent se afla la un maxim de 25%.

"Cresterea din ultimele sase luni a probabilitatii ca una sau mai multe banci mari din zona euro sa intre in default a fost mai rapida si mai puternica decat in trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiintalnite de la lansarea sa, in 2007", se arata in raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiara din zona euro.

BCE a luat in considerare la calcularea indicatorului cotatia actiunilor si a CDS-urilor bancilor. "La nivel general, riscurile la adresa stabilitatii financiare a zonei euro au crescut considerabil in semestrul al doilea", a declarat vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, intr-o conferinta de presa.

Cel mai mari riscuri sunt, in opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar si cresterea economica lenta, trei factori care se alimenteaza unul pe celalalt. Constancio a spus ca sectorul bancar trebuie sa evite reducerea creditarii, care ar fi catastrofala pentru cresterea economica.

El a adaugat ca masurile luate de BCE pentru finantarea ieftina si nelimitata a bancilor face ca acestea sa nu aiba nicio scuza pentru reducerea creditarii. In schimb, riscul unei prabusiri a zonei euro nu a fost luat in considerare, intrucat "este de neconceput", a spus Constancio, reiterand pozitia BCE.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO