BCE a majorat dobânda cheie pentru prima dată în ultimii 11 ani. Lagarde: Riscul de recesiune este mic
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază, marcând astfel prima creștere a ratei dobânzii din 2011 încoace.
Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00%, cu efect de la 27 iulie 2022, a precizat BCE.
Decizia a fost anticipată de către investitori, care se așteptau ca, în sfârșit, banca centrală europeană să dea semne că este dispusă să lupte cu inflația galopantă. Dobânda cheie este cea care "dă tonul" dobânzilor din piață, respectiv poate fi un instrument foarte eficient în restrângerea banilor din piață prin restrângerea creditării. În același timp însă, un cost mai mare de împrumut, deși ajută la scăderea sau măcar plafonarea inflației, poate afecta creșterea economică sau revenirea economică, prin scumpirea accesului la bani deci și a investițiilor și a consumului pe credit în general.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șefa BCE: Riscul de intrare în recesiune este mic
Președinta consiliului de administrație al BCE, Christine Lagarde, a declarat în cadrul conferinței de presă de după decizia istorică, că nu este prognozată intrarea zonei euro în recesiune nici anul acesta, nici anul viitor. "Orizontul este, însă, înnorat", a adăugat ea.
În ceea ce privește o eventuală nouă majorare a dobânzii cheie a BCE în toamnă, președinta BCE a declarat că acea decizii depinde exclusiv de informațiile disponibile în acel moment, semnalând astfel că nu exista în acest moment un plan fix în ceea ce privește costul de împrumut al BCE.