Românii ar putea primi vouchere pentru panouri solare și sisteme de stocare a energiei. Ce valoare au
Autoritățile au în plan să aloce bani europeni pentru sisteme care produc energie din surse regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pregătește un program de acordare de vouchere în valoare de cinci mii de euro românilor interesați. În paralel, se acordă bani și prin programul Casa Verde - Fotovoltaice. De anul acesta, puteți să vă înscrieți singuri, fără să mai apelați la firmele care se ocupă de instalare.
Sorin Lăpădatu, reprezentantul unei firme de instalații: „Avem pompă de căldură. Funcționează cu energie electrică, poate să fie produsă precum în acest caz de panourile fotovoltaice”.
Puteți să montați astfel de echipamente acasă, cu bani europeni.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va împărți 500 de milioane de euro celor interesați să își instaleze panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau baterii de stocare a energiei verzi. Banii se vor acorda sub forma unor vouchere, în valoare de 25.000 de lei, adică cinci mii de euro pentru fiecare locuință. Banii ajung, spun instalatorii, pentru a cumpăra echipamentele, care asigură o capacitate de 3kw net. Pentru mai mult, cresc prețurile.
Primul pas este să vă înscrieți în platformă specială, care va fi pusă la dispoziție de autorități. Vă încărcați documentele și semnați o declarație prin care vă angajați să plătiți o cofinanțare de cel puțin 10% din valoarea proiectului.
În cea de-a doua etapă se livrează echipamentele și are loc plata. Mai exact, după ce sunt analizate cererile, Ministerul livrează prin intermediul Poștei voucherul, în valoare de cinci mii de euro. Cu acel voucher, mergeți la furnizorul cu care ați semnat contractul, astfel încât acesta să se apuce de treabă. După ce echipamentele sunt montate, trebuie să arătați dovada instalării echipamentelor, tot pe platforma unde v-ați înscris inițial. Abia atunci, autoritățile vor livra banii firmelor de instalații.
Criterul este primul venit primul servit, iar autoritățile speră ca suma să ajungă pentru aproximativ 150.000 de mii de familii.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor și Investițiilor Europene: „În etapa a treia, care este o etapă ce trebuie dusă la bun sfârșit în cel mult doi ani, se obține avizul tehnic de racordare, ATR-ul pe înțelesul tuturor, care este un proces destul de greoi și să nu împiedicăm derularea acestui proces”.
Dan Tudose, expert în energie: „În decursul anului trecut au fost conectate la rețea aproape 20.000 de sisteme, noi considerăm că dublu maxim acestui număr poate fi contectat la rețea în România, în decursul unui an”.
În paralel, va funcționa și programul Casa Verde Fotovoltaice, unde înscrierea a fost simplificată. Potrivit ghidului de finanţare publicat de Administraţia Fondului pentru Mediu, beneficiarii finali îşi pot încărca singuri dosarul în aplicaţia informatică pentru rezervarea sumelor, iar abia apoi își vor alege un instalator validat. La ultima sesiune a programului, din aproape 40.000 de cereri, au fost finalizate 3.500 și finanțate puțin peste 200.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Analizăm posibilitatea de a aloca fondurile pe regiuni. Această opțiune este de a nu bloca sistemul cu 1-2 milioane de solicitări, care vin în decurs de 1-2 minute în prima zi”.
Rămân, însă, problemele legate de întârzierea în furnizarea diferitelor echipamentelor și conectarea la rețeua națională. În plus, pentru firmele de instalatori, lucrurile se complică. Vor fi obligate să depună garanţii de zeci de mii de euro pentru panourile care vor fi montate. De exemplu, pentru 100 de sisteme fotovoltaice, garanţia va fi de 40.000 de euro.
Aurora Berdei, administratorul unei firme de instalare de sisteme fotovoltaice: „Va trebui să căutam soluții de finanțare ori prin credite ori prin alte mijloace. Cred că foarte mulți vor ieși de pe piață ca și instalatori”.
Sorin Lăpădatu, managerul unei companii de instalații: „Va fi un deficit de panouri fotovoltaice, întrucât estimăm un necesar de două milioane de panouri și de 150.000 de invertoare în următorul an”.
Guvernul a alocat pentru acest program două miliarde de lei. Deocamdată, ghidul de finanțare este în dezbatere publică și ar putea suferi modificări.