Autoritățile par copleșite de schemele de finanțare pentru energia regenerabilă. „Foarte mulți investitori care se retrag”
Uniunea Europeană ne dă peste trei miliarde de euro să ne luăm energia din natură, prin panouri solare și turbine eoliene. Reducem astfel costurile, poluarea, dar și dependența față de Rusia.
Însă, autoritățile par copleșite de numărul mare de scheme de finanțare, precum și de birocrația de care sunt, de fapt, responsabile. Accesta este un nou reportaj din campania Știrilor PRO TV „Fonduri europene, succese românești”.
Anul trecut, de cinci ori au crescut costurile cu energia electrică pentru un grup de firme din Râmnicu Vâlcea, unde se produc textile nețesute. Materialele sunt folosite pentru componente auto, mobilier sau autostrăzi. În ultimii cinci ani, aici, s-au făcut investiții de 30 de milioane de euro. Opt milioane de euro a costat doar o linie de producție, care folosește apă pentru a țese materialul din care se fac șervetele umede.
Cristian Niculae, directorul comercial al grupului de firme din Râmnicu Vâlcea: „Nu putem să ne batem cu competiția pe care o avem. Forțe multe în zona de Turcia, în zona de Asia, dacă nu avem cea mai bună tehnologie pe care poate să o furnizeze Europa. Toate investițiile pe care le-am făcut sunt eficiente energetic”.
Compania din Râmnicu Vâlcea a decis să investească în panouri fotovoltaice. În iunie anul trecut, a depus un proiect pentru un parc la Ministerul Energiei, unde, prin PNRR, s-a deschis o linie de finanțare de jumătate de milliard de euro pentru firmele care vor energie verde, panouri solare sau turbine eoline. A durat opt luni pentru ca Ministerul să publice lista provizorie a ofertelor depuse. Sunt 722. Roxana Mircea deține o firmă de consultanță, care a depus peste 100 de proiecte.
Roxana Mircea, fondatorul unei firme de consultanță: „Dacă vom trece de un an cu semnarea contractelor, va fi foarte târziu. Deja avem foarte mulți investitori și fabrici, dezvoltatori care se retrag. Piedicile țin în continuare de birocrație, încă sunt foarte stufoase documentațiile”.
Ca o noutate, antreprenorilor li s-a permis să înceapă lucrările înainte de semnarea contractele de finanțare, dar pe riscul lor. Pentru că dacă nu sunt eligibili, acoperă întreaga investiție. Așa au făcut și cei de la Râmnicu Vâlcea, care au pornit, între timp, alte două parcuri din fonduri proprii. Panourile solare vor acoperi 30% din consum.
Robert Achim, reprezentantul unui grup de firme: „Am început achiziția la începutul lui septembrie. Echipamentele au fost livrate în februarie și martie”.
Așadar, a durat șapte luni doar achiziția panourilor, la care se adaugă încă patru luni documentația tehnică și alte două luni montajul. În total, mai mult de un an, pentru șase mii de panouri solare. Investițiile prin această componentă a PNRR trebuie finalizate în iunie, anul vitor. Sergiu Bazarciuc este unul dintre liderii din țară în construcția de centrale fotovoltaice.
Sergiu Bazarciuc, fondatorul unei companii de instalare a centralelor fotovoltaice: „La cum vedem acum piața de furnizare de echipamente, unele termene de livrare depășesc această dată, în condițiile în care proiectele încă nu sunt aprobate. Deci, în acest moment, nu avem cum să le terminăm până în iunie 2024. Realistic, nu avem cum. Autoritățile nu par pregătite, dar încă mai e timp. Ar trebuie să ne gestionăm resursele, astfel încât să ne încadrăm în acel deadline pentru că, altfel, banii îi pierdem. Degeaba scriem proiecte dacă nu reușim să implementăm proiecte, să le finalizăm”.
Ministerul Energiei pare luat prin surprindere de fondurile europene. Gestionează cu doar 26 de oameni scheme de finanțare, contractate sau aprobate, de șase miliarde de euro.
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Nu am avut o echipă impresionantă. Avem 50 de posturi, dar nu sunt integral ocupate. Nu este întotdeauna ușor să atragi specialiști în acest domeniu, pentru că în domeniu, în sectorul privat, au mai multe șanse de dezvoltare”.
Avem și o problemă legată de forța de muncă, fie că vorbim de instalatori sau proiectanți. Conform unui studiu al Asociației Industriei de Profil din Europa, România ar putea avea nevoie, până în 2025, de 55 de mii de noi angajați în acest sector. O ocazie bună pentru cei care sunt în căutarea unei reconversii profesionale, dar un semnal de alarmă pentru cei care vor treacă la energia verde, să se pregătească din timp, înainte de lansarea linilor de finanțare.
Roxana Mircea, fondatorul unei firme de consultanță: „Haideți să ne pregătim cu tehnic foarte bun, să nu mai avem probleme tehnice, nu știu situații de acoperișuri dificile pe care nu pot să instalezi panouri normale, trebuie să instalezi unele care se lipesc”.
Sergiu Bazarciuc, fondatorul unei companii de instalare a centralelor fotovoltaice: „Trebuie să te uiți foarte atent la ce pui acolo, ce materiale, ce calitate, cine le pune? Să fii sigur că ai și un contract de mentenanță”.
Pe lângă PNRR, mai avem două programe cu fonduri europene pentru investiții în energia regenerabilă: fondul de modernizare - derulat prin Ministerul Energiei - și Repower EU - gestionat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
Sunt proiecte tehnice, proceduri greoaie, iar în curând, piața va fi asaltată de proiecte pentru parcurile fotovoltaice. Dacă apelați la o firmă de consultanță în fonduri europene, aflați-i istoricul, cereți referințe, uitați-vă ce proiecte a mai făcut, vedeți câți angajați are, mergeți la biroul lor, iar în contract, asigurați-vă că aveți clauze clare, garanții pentru fiecare etapă a proiectului și că plățile le faceți în funcție de realizări.