Sistemul video ultra performant pe care nu il foloseste nimeni. Risipa de 2,6 mil. de euro de pe A2

Ultima actualizare: 04-09-2013 06:52

Din categoria bani dati pe apa sambetei, cu 2,6 milioane de euro oficialii au instalat pe autostrada Soarelui un sistem performant, dar deocamdata nefolositor.

Stie sa identifice masinile furate sau pe cele care depasesc viteza legala si da alarma in cazul unei probleme. Pacat ca nu functioneaza. Iar cand va fi gata, politistii nu-i vor putea amenda pe soferi, pentru ca nu au acces la acest sistem de supraveghere, montat de cei de la Drumuri, care nu sunt interesati sa colaboreze cu politia rutiera.

Instalarea sistemului s-a finalizat toamna trecuta, atunci cand au inceput procedurile de conectare la curent. Acestea au durat pana acum, cand oficialii ENEL Distributie Dobrogea anunta ca au "finalizat toate cererile de racordare depuse de constructorul autostrazii A2 pentru echipamentele de supraveghere sau monitorizare trafic. Echipamentele respective au fost conectate la reteaua de electricitate."

La kilometrul 193 insa, acolo unde ar trebui sa functioneze dispeceratul, bate vantul.

Desi mai sunt doar cateva zile si sezonul estival ia sfarsit, centrul operational de la Medgidia este inchis. Inauntru exista aparatura de ultima generatie pentru monitorizarea traficului de pe noul tronson de autostrada, insa politistii de la rutiera nu au deocamdata acces aici .

Asadar, un sistem care a costat peste 2,6 milioane de euro, capabil sa numere si sa cantareasca autovehiculele, sa depisteze stratul de apa sau polei de pe asfalt ori sa supravegheze traficul si sa alerteze in caz de necesitate - este nefunctional de aproape un an de zile.

Sistemele foarte performante nu au doar functia radar, ci pot identifica si numerele de inmatriculare ale masinilor astfel incat se poate stabili intr-un timp foarte scurt daca un autoturism este furat sau dat in urmarire. Cu toate acestea, politia rutiera nu a fost instiintata oficial despre existenta acestor aparate, asa ca pentru moment agentii de la circlatie nu le pot folosi.

Cei de la Drumuri nu au semnat pana acum niciun protocol cu Politia Rutiera, singura institutie care are dreptul de a constata si sanctiona neregulile soferilor.

Emil Rusoiu, durectorul Directiei Autostrazi, CNADNR: "In momentul de fata, legislativ, aceasta este situatia - radarele acestea pe care le-am montat noi nu sunt puse in scopul sanctionarii utilizatorilor, sunt pur si simplu in scopul CNADNR pentru a vedea care sunt conditiile reale de trafic si ce se intampla."

Sistemul va fi functional in 10 zile, cand vor fi incepe sa fie amendati doar soferii care nu au roviniete sau conduc autotrenuri care depasesc masa legala admisa.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO