Pretextul sub care bancile au inceput sa refuze creditele Prima Casa. Finantistii si statul arunca vina dintr-o parte in alta
Mai multe banci isi anunta clientii ca nu mai primesc cereri de credit pentru programul Prima Casa, program prin care s-au acordat 90 la suta dintre imprumuturile ipotecare in ultimii 5 ani.
Finantistii sustin ca de vina e statul, care nu ar fi alocat banii pentru anul acesta. "Nu e adevarat - spun cei de la Finante, bancile au toti banii la dispozitie". Analistii financiari sustin ca toata aceasta disputa ar fi de fapt un protest al bancilor fata de legea darii in plata.
Iata explicatiile date clientilor care vor un credit Prima Casa, de angajatii bancilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Discutie call-center – client:
"Momentan nu mai avem bani. Asteptam sa ni se aloce de la Fondul de Garantare. Nu mai primim dosare noi pentru prima casa."
Practic, mai multe banci anunta clientii ca Fondul de Garantare nu ar fi innoit plafoanele, fapt infirmat insa oficial de reprezentantii Fondului.
De cealalta parte, Fondul National de Garantare sustine ca nu au existat intreruperi si ca toate bancile pot participa la program.
Ministerul de Finante vine si cu cifre: plafonul de 1,6 milarde lei a fost alocat in intregime.
Refuzul bancilor de a da credite Prima Casa ar putea fi pus si pe seama schimbarilor pe care le-ar putea aduce legea darii in plata, aflata in dezbatere in Parlament, sustin specialitistii.
Irina Chitu, analist financiar: "Multe banci asteapta putin sa vada cum va iesi aceasta lege a darii in plata si probabil ca isi vor lua masuri suplimentare. Sa nu mai fie atat de usor de luat in credit Prima Casa pentru ca scoringul sa fie mai strict. De exemplu, sa fie un grad de indatorare mai mare sau un venit minim mai mare."
Programul Prima Casa este destinat tinerilor, iar in ultimii 5 ani, 9 din 10 credite ipotecare au fost prin el. Banca Nationala, Patronatul bancilor si Asociatia Romana a Bancilor au spus saptamana trecuta in Parlament ca daca legea darii in plata va fi votata in forma actuala, programul Prima Casa se va desfiinta.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, banci, lege, prima casa, darea in plata,
Dată publicare:
24-02-2016 19:27