Bancile din Romania au inventat "taxa pentru propriul profit". Topul comisioanelor fara explicatie


Ultimul update: Vineri 01 Noiembrie 2013 06:50
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2013 18:55
Categorie: Stiri Economice

Bancile isi suprataxeaza clientii in goana dupa profit. Oamenii sunt obligati sa achite comisioane si pentru banii incasati in cont, nu doar pentru platile facute.

Astfel ca multi se trezesc in ziua de salariu ca au bani mai putini decat stiau. In unele cazuri, pentru sume mari, comisionul poate depasi 22 lei pe tranzactie.

Adrian s-a trezit cu bani mai putini in cont fara sa fi cumparat ceva.

"Mi-am facut doua conturi. Am observat ca imi lipsesc bani din cont, drept urmare am contactat banca cu privire la aceste comisioane. Mi-au raspuns ca sunt comisioane de incasare, dar nu mi-au fost comunicate in momentul in care am facut conturile. Nu erau nici pe internet si nici in contract.", povesteste Adrian Tudor.

banci comisioane

Adrian nu e singurul client care nu stie despre aceste comisioane.

Toate aceste comisioane nu au o justificare, pentru ca operatorul Sistemului National de Plati nu percepe taxe pentru incasarile in cont. Analistii spun au fost introduse doar din dorinta bancilor de a-si mari profiturile.

"Fara indoiala exista si alte costuri pe care le implica relatia cu banca, iar comisioanele legate de plati si incasari devin din ce in ce mai mari. Incasarea realmente reprezinta un serviciu care nu costa nimic banca si, ca atare, intr-adevar poate fi adusa in discutie justificarea pentru care din ce in ce mai multe banci percep un astfel de comision.", spune Razvan Voican, de la Ziarul Financiar.

Comisioanele pentru incasari difera in functie de banca si de sumele primite. In timp ce o parte din banci nu percep astfel de taxe, cele mai importante le iau bani oamenilor.

Clientii Bancpost platesc cel mai mare comision, pana la 22 de lei. Potrivit datelor afisate pe site-urile institutiilor, Banca Transilvania, BRD si Volksbank sunt si ele in topul comisioanelor cu sume care sar de 10 lei pe tranzactie.

banci comisioane

Exista banci care percep comisioane si pentru incasarile din conturile aceleasi banci. Cum este cazul Bancii Transilvania care taxeaza cu pana la 8 lei orice operatiune de acest tip.

"Clientii trebuie sa se informeze in legatura cu aceste tarife si comisioane. Daca aceste comisioane cresc dupa semnarea contractului, bancile sunt obligate sa informeze clientii ca sa evitam plangeri ulterioare.", spune Mihail Meiu, directorul ANPC.

ANPC spune ca nu poate interveni in aceste cazuri. Singura solutie pentru clienti este mutarea la o alta banca.

Tags: banci, comisioane, taxe,

Clauzele abuzive la care au fost constransi clientii bancilor. Un roman le-a anulat in instanta
Lupta cu clauzele abuzive ale bancilor. Paragrafele care s-ar putea sterge in urma unui proces
VIDEO PROTVPLUS.RO