Lupta cu clauzele abuzive ale bancilor. Paragrafele care s-ar putea sterge in urma unui proces
Incepand de marti, 1 octombrie, orice proces pentru clauze abuzive castigat de Protectia Consumatorilor impotriva unei banci va atrage anularea automata a acelor prevederi din toate contractele.
Oficialii ANPC nu stiu cand vom avea prima decizie definitiva si irevocabila. Cert este ca dupa aceste procese, sute de mii de romani ar putea avea rate mai mici de achitat, iar unii pot chiar sa primeasca despagubiri de la banci.
Uitati-va bine in contracte, iar daca descoperiti paragrafe care par sa fie clauze abuzive adresati-va ANPC care va da in judecata banca in numele nemultumitilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii clienti au dat in judecata bancile in nume propriu si au obtinut anularea acelor clauze.
De exemplu, pentru un credit de 220.000 de franci elvetieni luat in 2008, un client a obtinut in instanta reducerea ratei de la 1600 la 1100 de franci.
Diferenta de 500 de franci este un comison de risc pe care banca il redenumise comision de administrare si pe care instanta l-a declarat abuziv. Mai mult, banca trebuie sa ii si dea inapoi clientului 24.0000 de franci.
Instantele ar putea considera clauza abuziva dreptul bancii de a modifica dobanda fara consimtamantul clientului, in functie de costul resurselor de creditare.
Tot o clauza abuziva este si daca un comsion de risc valutar este transformat in comision de administrare a creditului.
Abuziv este si daca dobanda se transforma din fixa in variabila pe durata de derulare a creditului, fara a cere consimtamantul clilentului.
Se pot califica la clauze abuzive si contractele in care dobanda nici macar nu este trecuta si nici nu este calculata transparent ci "in conformitate cu politica bancii".
Pana se vor infiinta tribunale comerciale speciale, procesele noi se vor judeca la tribunale, iar recursul la Curtea de Apel.