Scenariul Bloomberg. Cum uneltesc bancile americane viitoarea criza economica mondiala
Bancile americane au crescut vanzarile de asigurari impotriva pierderilor pentru detinatorii datoriilor Greciei, Portugaliei, Irlandei, Spaniei si Italiei. Asta s-a intamplat in prima jumatate a anului 2011, crescand si mai tare riscul de neplata.
Garantiile oferite de catre detinatorii americani de titluri guvernamentale, bancare sau corporatiste ale tarilor europene care au probleme cu datoriile, au crescut cu 80 de miliarde de dolari, pana la 518 miliarde, potrivit Bancii pentru Operatiuni Globale (BIS). Mjoritatea sunt CDS-uri (credit default swap - costul asigurarii contra riscului de default)
Yalman Onaran de la Bloomberg scrie ca Goldman Sachs, JPMorgan si Morgan Stanley planuiesc din nou o criza economica majora, asemanatoare cu cea din 2008, doar ca daca atunci era "bazata" pe activele imobiliare, de data aceasta totul de axeaza pe bondurile europene.
Intr-un scenariu terifiant, autorul arata cum bancile americane au petrecut ultimii trei ani rejucand precis aceeasi partida malefica ce a dus la criza din 2008. Finalul este acelasi: imediat cum cineva nu-si va putea plati datoriile, vom vorbi despre un "risc sistemic" din nou.
Liderii corporatiilor americane au vandut cerfiticate de asigurare a riscului de neplata a datoriilor europene in valoare de 500 de miliarde de dolari.
Asta inseamna ca daca vreun emitator de obligatiuni european ajunge in default (incapacitate de plata), aceste banci americane - Goldman Sachs, JPMorgan, Citbank, Morgan Stanley si Bank of America - sunt bune de plata.
Acestea au incasat banii pentru asigurarile respective, iar acum spera ca, in cazul in care cel mai negru scenariu se va si intampla in realitate, ele sa fie capitalizate de catre stat. Concluzia: bancile raman cu banii, statul cu pierderile.
"Am putea avea un nou moment AIG in Europa," spune Peter Tchir, fondator al companiei de cercetare specializata pe pietele Europene de credite, TF Market Advisors.
"Sa presupunem ca Grecia da faliment, iar asta provoaca prabusirea titlurilor emise de acest stat, dar si obligatii suplimentare de plata pentru cei care vand aceste CDS-uri, iar unul sau mai multi nu vor putea sa indeplineasca aceste noi conditii."
Cititi intreaga analiza pe Bloomberg.