Si Merkel le cere explicatii grecilor. Soarta economica a Europei sta in formularea unei intrebari

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce UE incearca sa scape Grecia de la faliment si, implicit, zona euro, guvernul de la Atena anunta ca va accepta planul de salvare numai in urma unui referendum. Intre timp, cei de la The Telegraph observa ca in Grecia sunt multe limuzine.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca asteapta mai multa claritate din partea Greciei in privinta punerii in aplicare a planului european de salvare, la intalnirea din aceasta seara cu premierul elen George Papandreou, la care participa si presedintele francez Nikolas Sarkozy.

"Am stabilit un program cu Grecia saptamana trecuta. Dorim sa realizam acest program si avem nevoie de claritate. Acesta este scopul intalnirii din aceasta seara", a afirmat Merkel.

Ce spun analistii despre referendumul Greciei

Europa se balanseaza din nou pe marginea prapastiei, in conditiile in care guvernul grec este pe cale sa se prabuseasca, scrie Daily Mail, citat de incont.ro. Publicatia britanica adauga faptul ca anuntul privind referendumul a bagat din nou spaima in investitori si a sters sute de miliarde de euro de pe burse.

Citește și
Giorgios Papandreou - COVER
Guvernul Greciei a aprobat in unanimitate organizarea referendumului. Cum explica premierul decizia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Decizia premierului Papandreou de a-si intreba poporul daca este de acord cu planul de salvare a tarii pune Uniunea Europeana in mare incurcatura, mai ales ca decizia de a sterge 50% din datoriile Greciei nu a fost una usor de luat, comenteaza Bloomberg.

Fiecare zi de lupta cu criza din Grecia este ca o calatorie intr-un rollercoaster”, a spus, pentru BBC, Charles Dallara, director al Institutului International de Finante. “Iei niste viraje brusc, la care nu te asteptai, te invarte putin, dar tu trebuie sa faci calatoria pana la capat. Aste trebuie facut si in cazul Greciei, in urmatoarele 36 de ore, trebuie mers pana la capat”, a explicat Dallara, citat de incont.ro.

"Suntem socati de decizia premierului. Nu stim pentru moment care anume va fi intrebarea, iar rezultatul referendumului va depinde de intrebare", este de parere si analistul politic grec Giorgios Tzogopoulos.

Guvernul Greciei a aprobat in unanimitate organizarea referendumului. Cum explica premierul aceasta decizie incredibila!

Europenii vor insista ca intrebarea sa se refere la apartenenta Greciei la zona euro, si nu la acordul de saptamana trecuta. "Daca grecii spun ''nu'', n-au decat sa iasa din zona euro'', a declarat o sursa de la Elysee.

"Ajutam zona euro sa scape de Grecia. Economia elena va regresa cu cateva decenii”, este de parere si economistul Vangelis Agapitos. Mai multe detalii pe www.incont.ro

The Telegraph: In Grecia sunt mai multe limuzine Porsche Cayenne decat cei care declara venituri de 50.000 de euro

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de profesorul Herakles Polemarchakis, fost sef al cabinetului ministrului Finantelor, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

"Ceva nu este in regula atunci cand constati ca modestul orasel Larisa, centrul agrar al regiunii Thessaly, are mai multe autoturisme Porsche pe cap de locuitor decat New York sau Londra. Numarul mare al acestor limuzine este extrem de curios, tinand cont de faptul ca agricultura nu este un sector infloritor in Grecia: acest domeniu reusea in 2009 sa aduca la buget doar 3,2% din PIB, in scadere cu 6,6 procente fata de anul 2000." mai scriu jurnalistii de la The Telegraph.

Cum comentati aceasta situatie din Grecia? Scrieti-va parerea AICI sau pe pagina de Facebook!

Bursele din toata lumea au reactionat virulent la anuntul neasteptat al referendumului

Cifrele sunt atat de dramatice, incat se poate vorbi de prabusiri ale cotatiilor. Au avut de suferit in special actiunile bancilor implicate in planul de salvare a Greciei. Victima colaterala a fost Italia: dobanzile la care se poate imprumuta aceasta tara pe pietele internationale au crescut instantaneu.

"Temerile imense au cuprins din nou pietele, iar Italia este urmatoarea tara pentru care ne facem toti griji" - a spus Louise Cooper, analist financiar.

Vestea referendumului i-a stupefiat si infuriat pe liderii europeni. Papandreu nu pomenise nimic despre asta la summitul de saptamana trecuta, de unde a plecat practic cu 100 de miliarde de euro pentru tara lui.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Franta insista ca planul adoptat joia trecuta in mod unanim de toate cele 17 membre ale Zonei Euro este singura solutie posibila pentru rezolvarea problemei datoriei Greciei".

Giorgios Tzogopoulos, analist politic: ''Suntem socati de decizia premierului. Nu stim pentru moment care anume va fi intrebarea, iar rezultatul referendumului va depinde de intrebare''.

Europenii vor insista ca intrebarea sa se refere la apartenenta Greciei la Zona Euro, si nu la planul de salvare. Daca grecii spun ''nu'', n-au decat sa iasa din Zona Euro'', a declarat o sursa de la Elysee. Exasperati, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel l-au convocat in miercuri seara, la Cannes, pe seful Guvernului grec la o runda de explicatii care se anunta furtunoase.

Cititi si:

FOTO Suporterii au fost in cantonamentul Stelei sa-l puna capitan pe razboinicul Martinovic! Vorbele astea l-au uns pe suflet pe sarb

DROGATUL care l-a facut K.O. pe Galamaz a dat PRIMELE declaratii! De ce a intrat pe teren si care era urmatorul stelist VIZAT

FOTO. Opusul lui Novak Martinovic! Trebuie sa vedeti ce atitudine a avut Mihai Costea in fata derbedeului care l-a lovit pe George Galamaz

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Ce s-a intamplat ultima data cand un Papandreou a
Ce s-a intamplat ultima data cand un Papandreou a "santajat" toata Europa

Decizia lui George Papandreou de a face un referendum pentru a-si consulta poporul cu privire la ajutorul surprinzator pe care Europa vrea sa i-l acorde Greciei a fost comentata acid de analistul David Zervos.

Guvernul Greciei a aprobat in unanimitate organizarea referendumului. Cum explica premierul decizia
Guvernul Greciei a aprobat in unanimitate organizarea referendumului. Cum explica premierul decizia

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a explicat marti seara motivul pentru care Guvernul pe care il conduce a decis sa consulte populatia in privinta planului de salvare financiara a tarii.

CNN: Grecia arata lasitate fata de propriul popor. Referendumul a
CNN: Grecia arata lasitate fata de propriul popor. Referendumul a "inrosit" bursele din toata lumea

Bursa din Paris a pierdut peste 5 procente, cea de Frankfurt in jur de 5 procente, iar Milano si Atena au inchis in scadere cu 6,80, respectiv 6,92%.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.