Creste consumul, creste si economia. Cum te afecteaza in mod direct noua abordare a comerciantilor
Anul acesta economia va creste cu 2 la suta. Practic, economia va creste cu 0,5% peste asteptarile oficiale. Ne-au ajutat agricultura, constructiile, turismul, dar si consumul, care da semne de revenire.
Specialistii FMI spun insa ca in 2012 nu ar trebui sa ne facem prea multe sperante daca nu relansam vanzarile. Proprietarii de magazine sunt pe faza si, dintr-o data, ii lasa pe clienti sa probeze toate produsele.
Dupa doi ani de criza, timp in care toata lumea a avut de suferit, comerciantii si-au dat in sfarsit seama ca au nevoie de trei lucruri ca sa-i convinga pe romani sa scoata banii din buzunar. Reduceri, multe promotii si mai ales multa inventivitate.
In fiecare luna, in Romania, o gospodarie cheltuie in medie 2.100 de lei. Peste 70% din acesti bani se duc direct in consum. Adica mancare, batura, tutun, imbracaminte, incaltaminte, sanatate, transport si asa mai departe.
Desi avem printre cele mai mici salarii din Europa, consumul este crucial pentru economica noastra, deoarece reprezinta 63% din produsul intern brut. Doar Marea Britanie si grecii au ponderi mai mari a consumului in PIB. In timp ce economii precum cea a Cehiei sau a Ungariei au o pondere a consumului in PIB de doar 50%.
Greul n-a trecut. Dar vestea buna pentru consum este ca macar am scapat de recesiune. Motoarele economiei au repornit. Iar anul acesta, cel mai probabil, vom avea o crestere economica de 2%, la fel si in 2012.
Angajatii au dus-o cel mai greu. Dar de acum incolo pot sa se relaxeze putin deorece cresterea economica se va regasi si in buzunarelor lor. Incepand de anul viitor salariile in mediul privat vor creste cu aproximativ 7%. Iar in cazul bugetarilor este posibila o majorare incepand cu a doua parte a anului de aproximativ 5%.
Nimic nu este insa garantat. Criza din Europa este departe de a fi rezolvata. O parte din analisti spun ca tarile dezvoltate ar putea intra din nou in recesiune. In aceste conditii, si economia noastra ar putea fi afectata. In acest scenariu pesimist veniturile populatiei vor ingheta, iar consumul va fi din nou afectat.