Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”
Mișcare importantă pe piața financiară. Una dintre cele mai mari bănci a ajuns la un acord și va prelua un fond de pensii private. Intră astfel și pe acest segment.
Peste o jumătate de milion de români care contribuie pentru pilonul 2 în fiecare lună vor fi mutați automat la noul fond după ce procesul se va încheia.
Banca Transilvania a anunțat că a ajuns la un acord pentru achiziția BRD Pensii, parte a grupului francez Société Générale. Cu alte cuvinte, va prelua și clienții, atât pentru pensia privată obligatorie, cât și pentru cea facultativă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dacă vorbim de pilonul 2, BRD Pensii are peste 560.000 de participanți, care contribuie lună de lună, iar pentru pilonul 3 sunt peste 37.000.
Mihai Bobocea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România: „Pentru clienți nu va exista absolut niciun fel de schimbare. Atât banii le vor fi investiți, cât și datele vor fi administrate la fel de către noul proprietar al fondului. Ei vor fi notificați de către noul administrator al fondului și vor avea acces la toate informațiile la fel ca și până acum”.
Procesul ar urma să se finalizeze anul viitor și pentru asta este nevoie și de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.
În cei 16 ani de când există pilonul 2 au fost mai multe fuziuni și achiziții de fonduri, fără ca cei 8 milioane de români care contribuie să fie afectați. De exemplu, și BCR a preluat în trecut fonduri de pensii de la Omniasig și OTP Bank. La început au fost 18 jucători, iar acum sunt 7. În general, aceștia investesc banii celor care contribuie în titluri de stat, dar și în acțiuni, la bursă. Randamentul mediu anual a fost până acum de aproximativ 8%.
În ultimul an au fost anunţate mai multe mișcări importante pe piața bancară: de exemplu, fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank, achiziţia First Bank de către italienii de la Intensa Sanpaolo Bank,iar Banca Transilvania a anunţat şi că preia OTP Bank
Acum, Banca Transilvania are cea mai mare cotă de piață și a raportat un profit de aproximativ 3 miliarde de lei pentru anul trecut. Toate băncile importante care operează în România au raportat profituri în creștere anul trecut.