Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte, fără precedent
Banca Centrală Europeană a majorat, joi, dobânda cheie cu un nivel fără precedent de 75 de puncte de bază şi a anunţat noi majorări.
Potrivit Financial Times, această măsură a fost luată pentru a combate inflația record, în ciuda temerilor că zona euro se îndreaptă deja către recesiune din cauza creșterii prețurilor la energie.
Mișcarea, care este în concordanță cu cealaltă creștere mare, anterioară, a costurilor îndatorării de către BCE, ridică rata de referință a depozitelor băncii de la zero la 0,75% – cel mai înalt nivel din 2011.
Este a doua creștere consecutivă a costurilor îndatorării de către BCE, care a majorat ratele, în iulie, pentru prima dată în mai bine de un deceniu.
Creșterea vine în ciuda temerilor crescânde că zona monetară va intra în recesiune în lunile următoare, deoarece creșterea prețurilor la energie – în mare parte rezultatul limitării de către Rusia a aprovizionării cu gaze – va afecta întreprinderile și gospodăriile din întreaga regiune.
Cu toate acestea, inflația din zona euro a atins un nou maxim de 9,1% în anul până în august, cu mult peste ținta BCE de 2%, în timp ce rata șomajului a scăzut la un minim record de 6,6% în iulie. Euro a scăzut, de asemenea, la un minim din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul, crescând prețul importurilor, în timp ce creșterea a ajuns la un neașteptat de puternic, 0,8%, în trimestrul al doilea.
Astfel de evoluții au determinat BCE să ia măsuri mai agresive pentru a controla inflația, chiar dacă asta va costa locurile de muncă.