Avertismentul unui economist american: "Ne indreptam spre un dezastru de proportii biblice"
Un investitor american atrage atentia supra faptului ca suprapopularea planetei va avea in curand efecte devastatoare.
Jeremy Grantham, co-fondatorul trustului privat de investitii GMO, a scris intr-un tratat ca viitorul omenirii este sumbru, din cauza suprapopularii si a reducerii resurselor naturale.
Numarul de locuitori de pe planeta a atins un punct critic si fara intoarcere, astfel incat acum planeta nu ne mai poate intretine.
Populatia creste continuu, iar resursele se reduc: petrolul, metalele si hrana sunt limitate si in curand vor fi insuficiente.
Potrivit lui Grantham, Pamantul ar putea sustine optim numai 1,5 miliarde de oameni, fata de cei 7 miliarde care traiesc in prezent, scrie Business Insider.
In ultimii 200 de ani, in ciuda exploziei demografice, populatia a fost sustinuta de resursele de petrol nou descoperite, insa si acestea incep sa se termine.
In ultimii 100 de ani, facturile pentru confortul zilnic au scazut, datorita progresul tehnologiei, dar acum acest trend va disparea si preturile utilitatilor vor creste.
Cel mai bun exemplu este pretul barilului de petrol. In 100 de ani, acesta a crescut de la 16 dolari pe baril la 35 de dolari si la 75 de dolari pe baril, din cauza cererii care depaseste resursele.
Desi din 1970 exploatarile de petrol s-au intensificat, acestea nu pot tine pasul cu explozia cererii de produse petroliere. Aceasi crestere de pret va fi inregistrata si in cazul metalelor esentiale vietii moderne, cum este fierul.
In cazul recoltelor, situatia este si mai delicata. In urma cu 40 de ani, productia agricola crestea cu 3,5% pe an, in timp ce populatia crestea cu 2%.
Acum insa, cresterea productiei este de numai 1,5% anual, iar in curand va fi depasita de cresterea demografica. Oricum, cresterea recoltelor se datoreaza folosirii in exces a ingrasamintelor, care sunt de fapt tot chimicale obtinute din exploatarea resurselor naturale. Prin urmare, este firesc sa creasca pretul alimentelor.
Situatia s-a agravat in ultima perioada din cauza dezvoltarii economice extraordinare a unor trai precum China si India, care consuma cantitati uriase de resurse.
Doar China consuma anual 53% din productia mondiala de ciment si peste 47% din productia de otel.