Mai multe state europene, aflate in recesiune, platesc sume fabuloase pentru un proiect controversat

Ultima actualizare: 21-11-2012 07:01
proteste Spania, Madrid

Trei tari europene, grav afectate de criza economica si de miscarile sociale provocate de masurile de austeritate, cheltuie sume fabuloase pentru un proiect futurist.

Potrivit The Sun, Italia a cheltuit echivalentul a 278 de milione de lire sterline penru un proiect destinat explorarii planetei Marte.

La randul ei, Spania, afectata serios de miscari de protest, a prevazut pentru acelasi proiect peste 58 de milioane de lire, iar Portugalia peste 2 milioane.

Cele 3 tari sunt membre ale Agentiei Spatiale Europene, care include 19 state, iar sustinerea acestor proiecte de explorare este prevazuta in contract.

ASE are nevoie de 850 de milioane de lire ca sa trimita o racheta pe Marte, in anul 2016. Un alt proiect este finantarea unor studii privind o posibila aselenizare in 2018.

Marea Britanie a contribuit deja cu 165 de milioane de lire pentru proiectul Marte, in timp ce Germania, cea mai bogata tara din UE, a platit numai 89 de milioane.

Multi oficiali europeni critica inse aceste cheltuieli uriase, sustinand ca Uniunea Europeana nu poate sa concureze mereu cu Statele Unite, diferentele economice fiind semnificative. Agentia Spatiala Europeana este echivalentul NASA.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO