Avertisment fara precedent din partea ambasadorului american Hans Klemm. Ar putea fi afectat parteneriatul strategic cu SUA
Noile taxe impuse de PSD in programul de guvernare, cea de solidaritate si cea pe veniturile firmelor, ar putea afecta parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite.
Avertismentul fara precedent vine din partea ambasadorului american Hans Klemm dupa o intalnire avuta cu Liviu Dragnea la Parlament.
Expertii in fiscalitate sustin si ei ca au fost "uluiti" de propunerile noului guvern si ca taxa de solidaritate care ar impozita cu un sfert sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei ne, i-ar face sa plece din tara pe foarte multi romani din nou-formata clasa de mijloc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa ce a stat o ora in biroul sefului PSD de la Parlament, ambasadorul american a declarat ca taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afacei pot afecta parteneriatul strategic dintre cele doua tari.
Reporter: Relatiile economice si parteneriatul cu Statele Unite pot fi afectate de aceste masuri?
Hans Klemm: Depinde care sunt masurile, dar potential da.
Daca ar continua sa promoveze masuri precum cele aparute peste noapte in programul de guvernare, noul executiv ar putea indeparta investitorii, a mai spus ambasadorul Klemm.
Reporter: Romania este inca un mediu atractiv pentru afaceri?
Hans Klemm: La acest moment da, dar noul guvern trebuie sa faca totul sa mentina aceasta atractivitatea. Si, asa cum am spus, stabilitatea, predictibilitatea si transparenta sunt importante si consultarea cu oamenii de afaceri straini, cu investitorii sunt importante pentru a mentine aceasta atractivitate.
Este cel mai dur avertisment de pana acum, dupa cel dat de companiile straine si cele romanesti imediat dupa anuntul noilor masuri. Ca si cum altcineva ar fi scris programul de guvernare, Liviu Dragnea a declarat ca Ministerul de Finante va analiza atent o eventuala aplicare.
Liviu Dragnea: “Am deschis subiectul eu referitor la discutiile care au aparut referitor la noile prevederi din programul de guvernare. Daca se vor identifica solutii care pot face bine tuturor partilor, se vor adopta. Daca se vor identifica solutii care pot avea efecte secundare asupra mediului de afaceri, nu se vor adopta."
Pe langa impozitarea veniturilor companiilor, taxa de solidaritate de 25% din sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei net, prevazuta in programul de guvernare, ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.
Gabriel Sincu, consultant fiscal Ernst&Young: "Sunt oameni cu pregatire calificata, oameni care lucreaza in domenii cheie si care aduc valoare adaugata in economie cum ar fi zona de IT, sunt oameni care lucreaza in zona serviciilor financiar bancare, sunt medici. Ei bine, noi in astia vrem sa lovim. Si pentru ce? Pentru a aduce la bugetul de stat - am vazut niste calcule ale colegilor, mai putin de un miliard de lei pe an, care miliard s-ar pierde oricum prin eliminarea impozitului pe dividende."
Doina Georgescu, consultant fiscal RSM Romania: "Vorbim in esenta de introducerea impozitarii progresive. Deci este o lovitura pe care ar suferi-o patura de mijloc, o astfel de decizie poate duce la schimbarea opticii, cei care sunt competenti si care au salarii decente se pot gandi sa plece din tara. Si noi suntem uluiti si nu stim in ce directie vrea sa se duca Guvernul"
In plus, ar fi afectati aceeasi angajati care la inceputul anului s-au trezit peste noapte ca trebuie sa plateasca mai multe contributii la stat, dupa ce plafonul de calcul pentru CAS a fost eliminat.
Un alt motiv de "uluire" pentru consultantii fiscali ar fi introducerea neimpozitarii veniturilor sub 2000 de lei in acelasi timp cu majorarea salariului minim la 2.000 de lei de la 1 ianuartie 2018. Pana la urma cine mai beneficiaza se aceasta facilitate, se intreaba analistii?
Un studiu recent arata ca majorarea salariului minim cu 500 de lei, programata pentru anul viitor, ar duce la cresterea somajului si inchiderea mai multor afaceri locale si internationale de la noi.