Avertisment fara precedent din partea ambasadorului american Hans Klemm. Ar putea fi afectat parteneriatul strategic cu SUA

×
Codul embed a fost copiat

Noile taxe impuse de PSD in programul de guvernare, cea de solidaritate si cea pe veniturile firmelor, ar putea afecta parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite.

Avertismentul fara precedent vine din partea ambasadorului american Hans Klemm dupa o intalnire avuta cu Liviu Dragnea la Parlament.

Expertii in fiscalitate sustin si ei ca au fost "uluiti" de propunerile noului guvern si ca taxa de solidaritate care ar impozita cu un sfert sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei ne, i-ar face sa plece din tara pe foarte multi romani din nou-formata clasa de mijloc.

Dupa ce a stat o ora in biroul sefului PSD de la Parlament, ambasadorul american a declarat ca taxa de solidaritate si impozitul pe cifra de afacei pot afecta parteneriatul strategic dintre cele doua tari.

Reporter: Relatiile economice si parteneriatul cu Statele Unite pot fi afectate de aceste masuri?
Hans Klemm: Depinde care sunt masurile, dar potential da.

Citește și
Mihai Tudose
Modificari cu impact puternic pentru economie. Impozitul pe profit dispare si va fi inlocuit cu impozit pe cifra de afaceri

Daca ar continua sa promoveze masuri precum cele aparute peste noapte in programul de guvernare, noul executiv ar putea indeparta investitorii, a mai spus ambasadorul Klemm.

Reporter: Romania este inca un mediu atractiv pentru afaceri?
Hans Klemm: La acest moment da, dar noul guvern trebuie sa faca totul sa mentina aceasta atractivitatea. Si, asa cum am spus, stabilitatea, predictibilitatea si transparenta sunt importante si consultarea cu oamenii de afaceri straini, cu investitorii sunt importante pentru a mentine aceasta atractivitate.

Este cel mai dur avertisment de pana acum, dupa cel dat de companiile straine si cele romanesti imediat dupa anuntul noilor masuri. Ca si cum altcineva ar fi scris programul de guvernare, Liviu Dragnea a declarat ca Ministerul de Finante va analiza atent o eventuala aplicare.

Liviu Dragnea: “Am deschis subiectul eu referitor la discutiile care au aparut referitor la noile prevederi din programul de guvernare. Daca se vor identifica solutii care pot face bine tuturor partilor, se vor adopta. Daca se vor identifica solutii care pot avea efecte secundare asupra mediului de afaceri, nu se vor adopta."

Pe langa impozitarea veniturilor companiilor, taxa de solidaritate de 25% din sumele care depasesc salariile mai mari de 14.500 de lei net, prevazuta in programul de guvernare, ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Gabriel Sincu, consultant fiscal Ernst&Young: "Sunt oameni cu pregatire calificata, oameni care lucreaza in domenii cheie si care aduc valoare adaugata in economie cum ar fi zona de IT, sunt oameni care lucreaza in zona serviciilor financiar bancare, sunt medici. Ei bine, noi in astia vrem sa lovim. Si pentru ce? Pentru a aduce la bugetul de stat - am vazut niste calcule ale colegilor, mai putin de un miliard de lei pe an, care miliard s-ar pierde oricum prin eliminarea impozitului pe dividende."

Doina Georgescu, consultant fiscal RSM Romania: "Vorbim in esenta de introducerea impozitarii progresive. Deci este o lovitura pe care ar suferi-o patura de mijloc, o astfel de decizie poate duce la schimbarea opticii, cei care sunt competenti si care au salarii decente se pot gandi sa plece din tara. Si noi suntem uluiti si nu stim in ce directie vrea sa se duca Guvernul"

In plus, ar fi afectati aceeasi angajati care la inceputul anului s-au trezit peste noapte ca trebuie sa plateasca mai multe contributii la stat, dupa ce plafonul de calcul pentru CAS a fost eliminat.

Un alt motiv de "uluire" pentru consultantii fiscali ar fi introducerea neimpozitarii veniturilor sub 2000 de lei in acelasi timp cu majorarea salariului minim la 2.000 de lei de la 1 ianuartie 2018. Pana la urma cine mai beneficiaza se aceasta facilitate, se intreaba analistii?

Un studiu recent arata ca majorarea salariului minim cu 500 de lei, programata pentru anul viitor, ar duce la cresterea somajului si inchiderea mai multor afaceri locale si internationale de la noi.

 

Citește și...
Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea:
Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea: "Noi ne mentinem increderea in munca lui Kovesi". Ce a spus despre noile taxe

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti s-a intalnit cu liderul copndamnat penal definitiv al PSD, in discutie aparand si tema justitiei.

Modificari cu impact puternic pentru economie. Impozitul pe profit dispare si va fi inlocuit cu impozit pe cifra de afaceri
Modificari cu impact puternic pentru economie. Impozitul pe profit dispare si va fi inlocuit cu impozit pe cifra de afaceri

O modificare in programul de guvernare va avea impact asupra tuturor firmelor din Romania, care nu vor mai fi taxate functie de profiturile pe care le obtin, ci in functie de cifra de afaceri.

Taxa auto, greu de recuperat de la stat. Cea mai buna solutie: proces, executare, apoi poprire pe conturile ANAF
Taxa auto, greu de recuperat de la stat. Cea mai buna solutie: proces, executare, apoi poprire pe conturile ANAF

Romanii care sperau sa isi recupereze banii dati pe taxele auto mai au de asteptat, inclusiv cei care si-au cautat dreptatea in instanta si au castigat.

"Fabrica de amenzi" de la Fetesti. Soferii sunt sanctionati desi platesc taxa prin SMS

Si cu taxa platita, si cu banii luati. Cam aceasta este pe scurt povestea multora dintre soferii care au folosit Autostrada Soarelui ca sa mearga la mare.

Recomandări
Statul pune piedici finanțărilor UE. Cum era o școală din Călărași să piardă bani europeni din cauza unui leu
Statul pune piedici finanțărilor UE. Cum era o școală din Călărași să piardă bani europeni din cauza unui leu

Un miliard de euro ne dă Uniunea Europeană ca să digitalizăm învățământul. Pentru că, în câțiva ani, aproape fiecare loc de muncă va cere abilități digitale.

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Cecenii mai puțin cunoscuți: Luptă pentru Ucraina ascunzându-și identitatea de frica represaliilor asupra familiilor
Cecenii mai puțin cunoscuți: Luptă pentru Ucraina ascunzându-și identitatea de frica represaliilor asupra familiilor

Când vine vorba despre cecenii din Ucraina avem tendința de a ne gândi la Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, dar există și o categorie mai puțin cunoscută: cecenii care luptă pentru țara lui Volodomir Zelenski.