Taxa auto, greu de recuperat de la stat. Cea mai buna solutie: proces, executare, apoi poprire pe conturile ANAF

Ultimul update: Joi 15 Iunie 2017 00:00
Data publicarii: Luni 12 Iunie 2017 18:29
Categorie: Financiar

Romanii care sperau sa isi recupereze banii dati pe taxele auto mai au de asteptat, inclusiv cei care si-au cautat dreptatea in instanta si au castigat.

Atat Ministerul Mediului, cat si cel al Finantelor evita sa dea un raspuns concret la intrebarea cand si cum vor fi returnati banii incasati din taxele auto. Oficialii de la Finante ne-au transmis ca Executivul are intentia sa stabileasca aceste detalii cat de curand, ''printr-un act normativ'', impreuna cu cei de la Ministerul Mediului.

Asta desi in urma cu trei saptamani ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, spunea ca o solutie privind restituirea sumelor va fi gasita in cel mult trei saptamani. Timpul s-a scurs deja. Asadar, in lipsa unui raspuns ferm, instanta pare sa fie calea cea mai rapida de recuperare a banilor, chiar daca un astfel de proces poate dura si un an.

Cristian Deca, consilier juridic: 'In prezent, daca nu va adresati instantei de judecata, nu aveti nicio sansa sa recuperati banii, neexistand nicio procedura administrare de returnare a acestor bani''

In total, statul are de dat inapoi soferilor circa 6 miliarde de lei. Blocajul a intervenit la 1 februarie, anul acesta cand, odata cu eliminarea timbrului de mediu, a fost abrogata si procedura de restituire a banilor incasati din taxele auto. Pana la 1 februarie, cei care achitasera vechile taxe puteau cere de la Fisc returnarea banilor, iar statul platea esalonat, pe o perioada de cinci ani.

Statul cauta solutii pentru a inapoia cele 6 miliarde de lei din taxa auto. Ce soferi isi vor primi banii primii

“Cei care au dreptul sa recupereze taxa auto indiferent de denumire sunt cei care au platit-o incepand cu anul 2012”, explica Cristian Deca. Daca aveti deja o sentinta, atunci trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc care poate sa puna poprire pe conturile ANAF, spun specialistii, in caz ca statul nu plateste. Iar cei care nu au o sentinta de judecata, dar au primit o parte din bani de la ANAF, se pot adresa unui avocat. Asta daca nu aleg sa astepte rezolvarea de la Fisc.

Intre timp, insa, efectul scoaterii timbrului de mediu, de la 1 februarie, anul acesta, este mai mult decat vizibil. Strazile din Romania s-au umplut de masini uzate. In primele cinci luni, au fost inmatriculate aproape 215 mii de masini second-hand, de sase ori mai multe fata de cele noi.

Afacerea inselatoare a masinilor second hand dupa eliminarea taxei auto. Ce trebuie sa faci ca sa nu fii pacalit de samsari

Afacerea inselatoare a masinilor second hand dupa eliminarea taxei auto. Ce trebuie sa faci ca sa nu fii pacalit de samsari

masini leasing

Lege pentru cei care nu mai pot plăti ratele la maşinile în leasing. Cum scapă de datorii

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Premieră pe piața bancară. BNR respinge vânzarea unei bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute în străinătate anul trecut. Data limită, 15 iulie

România, pe 2 în UE la economia ”gri”. Firmele corecte, amenințate de cele care fac evaziune

Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă

Euro

Euro a crescut spre nivelul de 4,67 lei la BNR

Investiție germană gigant la Brașov. Compania deschide în România a patra fabrică la nivel mondial

Cum să devii un manager sau un antreprenor de succes. Platforma care îi ajută pe începători

România are nevoie de forță de muncă în IT, dar nu sunt profesori pentru studenți

România, pe ultimul loc în Europa privind educația financiară. ONG-urile cer cursuri în școli

Nordul Capitalei va fi transformat cu 1 mld de €: noi clădiri de birouri și mii de apartamente