Autostrăzile promise pentru 2025, în pericol din cauza eliminării facilităților fiscale. Antreprenorii sună alarma
Eliminarea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor pune o presiune si mai mare pe prețul lucrărilor, fie că vorbim de case, blocuri ori autostrăzi.
Antreprenorii de pe șantiere spun că ne putem aștepta la scumpiri anul acesta, iar statul va fi nevoit să-și refacă toate calculele pentru investițiile în cei 200 de kilometri de șosea modernă pe care le are în plan pentru 2025.
Deși erau promise până în 2028, scutirile de impozit și contribuții la stat au fost scoase complet mai devreme în sectorul construcțiilor.
Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții face ca un lucrător să achite acum aceleași contribuții ca înainte de 2018, adică nu mai sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%, iar contributia la pensie nu mai este redusă. Iată - un lucrător plătit cu salariul minim din acest sector piarde astfel undeva la 450 de lei din salariul net sau 14%. Neacoperită de patron, pierderea acestei sume îi poate face pe unii angajați să renunțe să mai muncească în acest sector care și așa duce mare lipsa de oameni.
Cristian Erbașu, antreprenor în construcții: „Cine are posibilitatea va mări salariile, pentru a-și păstra muncitorii. Există riscul unei reveniri a evaziunii fiscale din domeniul construcțiilor. Al doilea efect va fi scumpirea că sunt clădiri, că sunt servicii publice, că sunt lucrări de infrastructură, nu numai forța de muncă, dar automat eliminarea facilităților va duce și la scumpirea materialelor de construcții”.
Autostrăzile, în pericol din cauza eliminării facilităților fiscale
În aceste condiții și statul va trebui să-și refacă bugetul pentru investiții în condițiile în care, pentru 2025, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promite că va da în folosință încă 200 de kilometri de șosea rapidă, adică autostrăzi și drumuri expres.
Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: „În 2024, a fost primul an încheiat cu rezultate negative, cred că în următoarele 5-6 luni vom vedea din nou scăderi, în ciuda faptului că vor fi bani de la PNRR pentru proiectele de investiții și vom asista la intrări în insolvență și faliment”.
Daniel Crainic, reprezentant al unei platforme imobiliare: „Ne așteptăm cel puțin în prima parte a anului la o prudență din partea tuturor jucătorilor din piață, atât cumpărători, vânzători, dezvoltatori, agenții imobiliare care-și vor sfătui clienții către prudență. Când zic prudență mă refer și la evoluția prețurilor, mai ales că venim după un an 2024 în care piața s-a încălzit destul de mult, avem segmente cu creșteri de prețuri de peste 20%, cum e Brașovul ca oraș, ceea ce nu cred că e sustenabil pe termen lung”.
La nivel național, prețul mediu cerut pentru o locuință a crescut cu 13% în mai puțin de un an și a depășit 1700 de euro/mp, arată datele unei platforme imobiliare.