Negocierea si legea falimentului personal, solutiile propuse de Mugur Isarescu pentru a rezolva criza francilor elvetieni
Falimentul personal si negocierile directe intre clienti si banci sunt singurele solutii vazute de Mugur Isarescu in criza francilor elvetieni.
Guvernatorul Bancii Nationale a raspuns marti intrebarilor comisiei parlamentare, interesata sa afle ce face concret pentru a-i ajuta pe cei indatorati. A tinut sa sublinieze ca nu poate impune nimic bancilor comerciale si ca este impotriva unei legi care poate da peste cap sistemul bancar, doar pentru a-i ajuta pe romanii cu credite in franci. Isarescu a precizat totusi ca a indemnat bancile sa negocieze cu clientii cat de mult pot.
Membrii Comisiei de Buget au insistat pe rolul major pe care Banca Nationala il are in gasirea unei variante care sa-i scoata din impas pe datornicii in franci elvetieni. Si l-au intrebat pe guvernator ce se poate face concret pentru acesti oameni. Dupa ce Mugur Isarescu i-a informat ca solutia conversiei ceruta de datornici poate lovi crunt bancile, chiar daca e facuta cu un discount, parlamentarul Ana Birchal a ripostat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ana Birchall: "Va aduc la cunostinta cel putin 3 simulari: pornind de la un curs de 4,2 pana la un curs de 2,5, banca respectiva nu pierde. E adevarat, castiga mai putin dar nu putem sa spunem ca pierde."
Ceilalti politicieni l-au informat pe guvernator ca in acest moment exista un blocaj in ceea ce priveste negocierile dintre banci si clienti.
Sorin Bota: "Sistemul bancar si bancile intotdeauna spun "nu putem ca nu ne lasa BNR". Este o replica pe care, la orice ghiseu bancar mergi si incerci sa rezolvi o problema, imediat o arunca in fata clientilor."
Nicolaescu: "Nu vedem nicaieri rolul guvernului. Pana acum guvernul a tacut, s-a spalat pe maini. Ii tine pe oameni in strada, oamenii se duc la BNR, la parlament si protesteaza, iar guvernul care are raspunderea politicilor publice nu face nimic."
Anton Dobos: "Populatia asteapta si nu va plati creditele si exista acel risc, cum spunea si domnul guvernator, sa se impanzeasca si la euro."
Deputat Aurelia Cristea: "La inceputul lui 2009, cand a aparut un element imprevizibil, scaderea dobanzilor spre 0 pe plan international, bancile au fortat clientii sa semneze acte aditionale prin care dobanda crestea cu 2,3 puncte procentuale. In caz de refuz, creditul devea scadent. BNR nu a intervenit desi bancile nu pierdeau nimic."
Mugur Isarescu a tinut sa raspunda punctual la intrebari si a afirmat ca singura lege pe care o sustine e cea a insolventei persoanelor fizice. A incurajat insa negocierile punctuale intre banci si clienti, in cadrul carora pot fi gasite mai multe solutii, de la reconversie cu discount, pana la scadere de dobanda ori rescadentare.
Mugur Isarescu a insistat pe negociere, spunand ca a stat nopti in sir cu bancherii pentru a-i convinge sa negocieze cu cleintii, si a reusit. De asemenea, guvernatorul BNR a vorbit si despre conversia la cursul din decembrie 2014.
Cert este ca parlamentarii intentioneaza sa grabeasca legea falimentului personal, iar guvernul a anuntat ca va sustine electorata.
Finantele lucreaza cu bancile care au credite in franci elvetieni pentru o noua solutie
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, lucreaza impreuna cu bancile comerciale care au acordat credite in franci elvetieni la o solutie noua pentru problemele debitorilor cu astfel de imprumuturi generate de aprecierea puternica a monedei elvetiene.
"Lucram la un produs nou", a declarat marti Valcov, dupa audierile conducerii BNR in Parlament, intrebat la ce solutie a ajuns impreuna cu bancile dupa intalnirea de luni seara, pe care o anuntase anterior.
Ministrul nu prezentat insa detalii despre varianta in lucru, spunand doar ca au avut loc discutii si in cursul zilei de marti si vor continua zilele urmatoare.
Valcov venise pregatit in fata parlamentarilor din comisiile reunite de Buget-Finante-Banci pentru a le prezenta solutia in lucru, insa audierile reprezentantilor Bancii Nationale s-au prelungit si nu a mai intervenit.
Duminica seara, ministrul a afirmat, intr-o emisiune TV, ca spera ca parlamentarii sa adopte in aceasta luna sau cel mai tarziu in martie "Electorata" imbunatatita, masura redenumita "Scade rata".
Programul se adreseaza debitorilor cu venituri de cel mult 3.000 de lei brut. Dupa primii doi ani, in care rata scade cu pana la 35%, in urmatorii ani ai rescadentarii debitorul beneficiaza de o deducere a impozitului de venit de maxim 240 de lei lunar.