Ce cauta companiile: Angajatul ideal in 2016 are blugii rupti si nu respecta programul, dar este "inovator si neconventional"
Incep sa se miste lucrurile pe piata muncii din Romania. 100 de companii si-au aratat disponibilitatea sa faca angajari. ''Vrem oameni inovatori, si neconventionali'', spun cei se ocupa de recrutari.
Nu le este insa foarte usor. Noua generatie nu are nicio problema sa schimbe 3 locuri de munca intr-un an si prefera sa castige mai multi bani in strainatate, in loc sa inceapa de jos, in tara.
5000 de locuri de munca sunt disponibile in Bucuresti, dar si in marile orase ale tarii. Ce cauta multinationalele?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristina Mancas, HR Business Partner: "Nu vrem angajati clasici, vrem angajati cu creativitate, vrem angajati cu idei care sa puna suflet. Avem tineri rebeli, avem tineri cu blugii rupti, aspectul nu conteaza atat de mult."
Jumatate dintre companiile private vor sa angajeze si avem cu o patrime mai multe locuri de munca fata de anii precedenti. Dar in conditiile in care din 2009 pana acum peste 2 milioane de romani au ales sa se angajeze in strainatate, angajatorii au dificultati in a gasi muncitorul ideal. Iar ideal nu mai inseamna acel muncitor obedient, ci unul chiar rebel, care poate nu respecta intotdeauna programul de munca sau nu isi indeplineste toate sarcinile, dar are idei creative."
Reporter: "Conteaza cum arata sau poate sa fie un rebel?
Cristina Anculescu, director Resurse Umane: “Nu conteaza atata timp cat vinde. Noi mergem pe varianta de flexibilitate, chiar avem un concept foarte interesant de agent mobil, ca nu inseamna sa stai intr-un birou, noi vrem sa iasa pe teren sa discute cu oamenii."
Delia Moreanu, organizator: "Observam o crestere cu 25% a oportunitatilor de cariera deschise de companii pentru angajati."
Si, cum nu intotdeauna cererea se intalneste cu oferta, multimea a parut mai degraba indecisa. Cu ghiozdanul in spate si cu un curriculum vitae in mana, tinerii momentului nu stiu exact ce isi doresc.
Elena Ion, studenta: "Ceva pe domeniul de finance, sunt anul 3 la ASE finante si nu stiu... Momentan caut pentru ca nu m-am documentat foarte bine de ce este efectiv in piata."
In prezent este nevoie de oameni specializati in IT, inginerie, vanzari si productie industriala.