"Garda Forestiera", institutia care va oferi angajatilor salarii si de 5.000 RON net. Ce test trebuie sa sustina candidatii
Daca vor sa lucreze la Garda Forestiera, candidatii trebuie sa dea un test de integritate. Cei care il iau vor avea salarii atractive, anunta ministrul Mediului, care a vizitat o zona unde hotii de lemne au taiat toti copacii.
Aproximativ doua mii de hectare de padure din Piatra Craiului au fost puse la pamant, iar o fundatie incearca sa repare raul facut.
Pe Valea Dambovitei, versantii au ramas golasi. Din loc in loc, santuri adanci brazdeaza terenul: sunt caile pe care bustenii au fost coborati in vale. Aproximativ doua mii de hectare de padure au disparut din aceasta zona a Masivului Piatra Craiului.
Mihai Zotta, Fundatia Conservation Carpathia: "Pe acest drum in anumiti ani, 2007, 2008, 2006, treceau pe vale si 120 de camioane cu lemne pe zi!"
Ca sa opreasca jaful, ministerul Mediului vrea sa infiinteze Garda Forestiera, o structura de control care va avea 617 inspectori, cei mai multi proveniti din fostele inspectorate silvice.
Toti vor da un test teoretic de competenta profesionala, dar si unul practic, de integritate. Iar salariile vor fi pe masura, promit oficialii. Dar cine va garanta ca nu se vor alia cu hotii de lemne, ca sa taie si restul de paduri?
Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: "Ii vom pune intr-o situatie reala de control si vom putea vedea cine trece testul si cine nu. Salariul poate sa mearga pana la 5 mii de RON net si mai mult decat atat. Sa existe o cat mai mica tentatie catre coruptie."
In trecut, ministerul Mediului a incercat sa opreasca taierile ilegale infiintand radarul padurilor, un sistem care nu a avut insa rezultatele asteptate. Intre timp, o fundatie cumpara terenuri defrisate, ca sa replanteze copaci. Intr-un an, voluntarii au impadurit o suta de hectare.
Autoritatile spun ca acest model de reconstructie ecologica este un exemplu care ar trebui adoptat in toate zonele cu defrisari masive.
Anual, potrivit estimarilor facute de ONG-uri, din padurile noastre dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn.