Analistii sustin ca Romania se indreapta spre situatia Greciei. Deficitul pe luna mai a fost de 2,2 miliarde de lei
Cel de-al doilea Guvern PSD din ultimul an isi face aparitia intr-un moment delicat. In luna mai, bugetul Romaniei a trecut de la excedent la un deficit de peste 2,2 miliarde de lei, de 3 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi luna in 2016.
Practic, intr-o singura luna statul cheltuit cu aproape 4 miliarde de lei mai mult decat a incasat. Analistii economici optimisti spun ca problema este grava, iar cei pesimisti cred ca ne indreptam spre situatia Greciei.
Dupa ce in primele 4 luni ale anului bugetul a fost pe excedent, adica a inregistrat incasari mai mari decat cheltuielile, in mai situatia s-a schimbat dramatic si a trecut pe un deficit de 2,2 miliarde de lei, de 3 ori mai mare decat cel din mai 2016.
In primele 5 luni ale anului au crescut veniturile statului legate de salarii, cu alte cuvinte contributiile sociale si impozitul pe salarii, dar au scazut cele din TVA si accize, care asigura baza veniturilor statului.
Sorin Grindeanu: "De ce, in conditiile in care consumul a crescut cu 7%, incasarile din TVA, inainte de rambursari, sunt minus 7%? Ii recomand premierului, premierul desemnat Mihai Tudose, sa schimbe conducerea ANAF."
La cheltuieli, cresterile sunt mult mai mari, de 19 la suta la salarii si de 10 procente la asistenta sociala.
Ionut Dumitru: "Cand ai cresteri foarte rapide de cheltuieli sociale si in acelasi timp ai nerealizare masiva a veniturilor, este clar ca trebuie facut o ajustare."
Mircea Cosea: "Au aparut anumite elemente pe care le-a intampinat si Grecia atunci cand a intrat in criza si asta inseamna o atentie o atentie extrem de mare din punct de vedere al guvernarii. Ar trebui luate masuri imediate. Daca masurile nu sunt luate, atunci aceasta crestere economica pe consum ne va crea probleme foarte grave, inca de la mijlocul anului viitor."
Primele semne de ingrijorare au aparut in urma cu 3 saptamani, inainte de motiunea de cenzura.
Viorel Stefan, ministrul Finantelor, declaratie 6 iunie: "Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (…) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar."
Doar ca cifrele arata ca echilibrul nu s-a realizat. Si asta desi cheltuielile facute sunt de fapt mai mici decat cele programate initial, prin taierea investitiilor.
Ionut Dumitru: "Subexecutia cheltuielilor a fost explicata de nexecutarea cheltuielilor de investitii. Avem - 43%. Atentie, in conditiie in care 2016 a insemnat minimul ultimilor ani in materie de investitii publice, toate lumea se astepta sa creasca, insa ele scad si scad foarte accelerat."
Analistii spun ca daca nu se iau rapid masuri, deficitul bugetar va creste in ciuda sacrificarii investitiilor.