ANAF: Bugetul de stat, prejudiciat cu 1,3 milioane euro prin achizitii fictive de materiale si servicii de constructii
Mai multe firme "fantoma" cu sediul in judetul Bihor au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 1,3 milioane euro (5.768.591 lei), informeaza marti Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Potrivit unui comunicat al institutiei, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au identificat un lant de firme cu sediul in judetul Bihor, care, in perioada 2010 - 2013, au inregistrat in contabilitate achizitii si livrari fictive de servicii si materiale de constructii in valoare totala de 3,2 milioane euro (14.421.475 lei), in scopul diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat: impozit pe profit si TVA, scrie Agerpres.
Au fost sesizati procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care, in data de 12 mai 2015, au dispus efectuarea de perchezitii pe raza judetului Bihor, la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor controlate de acestia. Materialele de constructii si serviciile fictive au fost achizitionate scriptic direct, sau prin societati interpuse, intr-un lant de 33 firme care aveau comportament fiscal inadecvat si erau subcontractori de lucrari in cadrul unor proiecte de investitii apa/canal din localitatile Marghita, Tulca, Chislaz, Rababani, Pomezeu si Suplacu de Barcau (judetul Bihor).
Dupa incasarea sumelor in conturile bancare ale societatilor tip 'fantoma', banii erau ridicati in numerar, contra unui comision de circa 600 de lei/operatiune, de catre persoane imputernicite, fara insa a avea vreo calitate in cadrul firmelor, iar sumele erau ulterior returnate initiatorilor platilor.
"Firmele tip 'fantoma' din lantul evazionist aveau sediul social declarat la adrese din mediul rural sau la cabinete de avocatura si erau infiintate pe numele a 11 persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliate atat in judetul Bihor, cat si in Ungaria. Societatile respective functionau fara angajati si fara a respecta termenul depunerii declaratiilor fiscale obligatorii, parte fiind declarate inactive sau in procedura de faliment", se mentioneaza in comunicatul ANAF.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 1,3 milioane euro (5.768.591 lei), din care TVA in valoare de 786.000 euro (3.461.154 lei) si impozit pe profit in valoare de 524.000 euro (2.307.437 lei).
Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului, in octombrie 2014, inspectorii au dispus instituirea de masuri asiguratorii asupra unor conturi, sume datorate de catre terti si utilaje detinute.
"Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare incheiate in acest sens", a declarat Romeo-Florin Nicolae, vicepresedinte ANAF, coordonator al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.