ANAF a aplicat o amendă record unui operator economic. Un milion de lei pentru nerespectarea cotei de adaos de 20%
ANAF a amendat un mare lanț de magazine alimentare, cu 1 milion de lei, pentru că a depășit cu mult adaosul comercial permis prin lege pentru mai multe produse.
Este vorba despre alimente de bază, precum pâinea, laptele sau uleiul, care au avut adaos mai mare de 20% cât este limita impusă de Guvern. Au fost şi cazuri în care adaosul a trecut de 42 %, astfel că oamenii au dat pe mâncare mai mult decât trebuia, iar magazinele au încasat bani în plus. Inspectorii fac controale și la alți comercianți.
Amenda uriașă, de un milion de lei, a fost dată unui mare lanț de magazine de tip cash&carry, unde sunt vândute și produse en-gros.
Inspectorii antifraudă au verificat aprovizionările din august și septembrie și au descoperit o listă de produse cu un adaos comercial de peste 20%, cât este limita impusă de Guvern la începutul lunii august.
Este vorba despre alimente de bază: pâine, lapte, telemea, iaurt, ulei și fructe, și legume vrac.
Acestea au avut un adaos comercial chiar și de 42%, potrivit ANAF.
Asta înseamnă, pe scurt, că dacă prețul de achiziție al unei sticle de ulei, de exemplu, a fost 10 lei, atunci prețul final ar fi trebuit să fie de aproximativ 12 lei, însă în acest caz, ar fi depășit 14 lei. Preț pe care cumpărătorii l-au și plătit.
Autoritățile nu au divulgat numele lanţului de magazine, invocând secretul fiscal.
Feliciu Paraschiv, vicepreședinte ANCMMR: „Dar legea spune că eu pot să pun peste ăsta 20% toate cheltuielile directe și indirecte cu vânzarea produsului respectiv. Și eu aici trebuie să fac un calcul laborios, cât mă costă chiria, cât mă costă frigul, curentul. Dacă s-au dus cu 40, înseamnă că de fapt el peste cei 20% pe care avea voie să îi pună, a supraestimat cheltuielile directe și indirecte. Și ANAF a venit și l-a întrebat cum ai calculat, și nu s-au înțeles la metoda de calcul.”
Limita de 20% a adaosului comercial a fost impusă de Guvern la începutul lunii, în contextul scumpirilor din ultimele luni, pentru 14 grupe de produse alimentare de bază, printre care sunt și laptele, carnea de pui și porc, făina, ouăle, fructele și legumele.
Măsura, valabilă până la finalul acestei luni, a vizat scăderea prețurilor, dar numai câteva tipuri de legume și fructe au înregistrat ieftiniri mai serioase, de peste 30%, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței.