Amenda RECORD, de 37 de mil euro, pentru Hidroelectrica si zece parteneri. Ce a descoperit in contracte Consiliul Concurentei
Consiliul Concurentei a sanctionat Hidroelectrica si pe zece dintre partenerii sai contractuali cu amenzi in valoare totala de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale.
Hidroelectrica a fost amendata cu 20.436.271 lei (circa 4,6 milioane de euro), in timp ce partenerii sai au primit urmatoarele sanctiuni:
-Alpiq Romindustries - 21.728.026 lei (aproximativ 4,8 milioane de euro),
-Alpiq Romenergie - 87.821 lei (circa 20.000 de euro),
-Alro - 21.238.719 lei (aproape 4,7 milioane de euro),
-Electrocarbon - 864.203 lei (aproximativ 193.000 euro),
-Electromagnetica - 9.021.308 lei (circa 2 milioane de euro),
-Elsid - 2.553.868 lei (aproximativ 570.000 euro),
-Energy Financing Team (Switzerland) - 71.374.436 lei (aproape 16 milioane de euro),
-Energy Holding - 12.359.852 lei (aproximativ 2,8 milioane de euro),
-Luxten Lightning Company - 5.454.150 lei (aproape 1,2 milioane de euro),
-Menarom PEC (EURO PEC) - 724.950 lei (circa 162.000 de euro).
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Societatile Hidroelectrica, Elsid si Electrocarbon au recunoscut savarsirea faptelor anticoncurentiale si, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.
In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a analizat contractele pe termen lung incheiate intre Hidroelectrica si unii furnizori de energie electrica si consumatori eligibili pe piata angro de energie electrica, avand in vedere scopul, conditiile de piata, pozitiile detinute pe piata, durata contractelor, cantitatea de energie electrica angajata in contracte, pretul contractual, imposibilitatea denuntarii unilaterale din partea producatorului, se mai precizeaza in comunicat.
Autoritatea de concurenta a constatat ca aceste contracte au avut ca efect blocarea pietei pentru alti furnizori si producatori de energie electrica si consumatori eligibili, conducand la ingreunarea procesului de dezvoltare a pietei in perioada liberalizarii sectorului.
Contractele, incheiate preferential, fara un proces de selectie obiectiv si in lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantitati de energie mai mari decat putea sa produca Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsa). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizata anual o cantitate de 42-60% din energia electrica comercializata de producatori pe piata concurentiala pentru o perioada de 10-14 ani.
In ceea ce priveste preturile practicate in cadrul contractelor pe termen lung incheiate, acestea s-au situat, in mod permanent, la un nivel inferior preturilor medii inregistrate pe platformele de tranzactionare PCCB (Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale) si PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare), spun reprezentantii Consiliului Concurentei.
"'Practic, intreaga cantitate de energie produsa de Hidroelectrica era livrata pe baza acestor contracte pe termen lung, ceilalti participanti la piata nemaiavand acces la aceasta sursa de energie ieftina. Mai mult, contractele au fost incheiate in conditiile in care toate partile implicate cunosteau informatiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficienta de energie electrica disponibila. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achizitionat cantitati importante de energie de pe piata concurentiala la un pret mai mare decat cel la care vindea catre partenerii sai", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
In perioada analizata, respectiv 2003 - 2012, Hidroelectrica a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrica, carora nu a putut sa le dea curs. In acelasi timp, aceste contracte au afectat si concurentii Hidroelectrica activi pe segmentul concurential al pietei producerii si comercializarii de energie electrica, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preturi care sa poata concura preturile prevazute in contractele pe termen lung.
Astfel, a fost restrictionat accesul celorlalti producatori la grupul de clienti ai Hidroelectrica. De asemenea, clauzele contractuale privind livrarea de energie electrica prevazute in contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantitatile semnificative, reprezentand aproximativ intreaga cantitate de energie electrica disponibila, au avut drept efect limitarea optiunii Hidroelectrica de a participa la piata pentru ziua urmatoare (PZU), ceea ce a condus la diminuarea lichiditatii si la distorsionarea pretului de referinta pe piata de energie electrica din Romania.
Mai mult, prin incheierea si derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrica contractata de catre Hidroelectrica pe piata reglementata a scazut, diminuand astfel cantitatea de energie cu pret scazut aferenta 'cosului reglementat', fapt ce a condus implicit la afectarea pretului la consumatorii casnici.
Un alt aspect constatat in cadrul investigatiei este faptul ca unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica si-au exercitat in comun puterea de cumparare pe perioada derularii contractelor in discutie, coordonandu-si comportamentul concurential si stabilind conditiile de tranzactionare.
Astfel, firmele Energy Holding, Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie si-au coordonat comportamentul pe parcursul derularii contractelor pe termen lung incheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili conditiile de tranzactionare, inclusiv preturile aferente.
Acelasi comportament a fost constatat si in cazul Elsid si Electrocarbon, existand dovezi privind stabilirea in comun a conditiilor contractuale cu Hidroelectrica. "Prin incheierea acestor contracte, a fost distorsionata concurenta pe piata comercializarii energiei electrice, intentia partilor fiind de a-si consolida pozitia si de a obtine unele beneficii economice fara expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurentiale de piata', a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.
Oficialii autoritatii reamintesc faptul ca investigatia a fost declansata in anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate in cadrul anchetei sectoriale pe piata energiei electrice.
Pe parcursul investigatiei, mai multe companii, comercianti de energie, au actionat in instanta Consiliul Concurentei, contestand folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspectiei inopinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la intarzierea procedurii investigatiei cu peste un an.
Sursa: Agerpres
Etichete: amenzi, consiliul concurentei, hidroelectrica,
Dată publicare:
11-01-2016 12:38