National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri
Tragedia din Colectiv dezvaluie o situatie uluitoare: constructii care gazduiesc manifestari cu zeci de mii de participanti NU au avizul pompierilor.
In plin scandal national legat de felul in care nu sunt respectate legile privind siguranta publica, autoritatile confirma lucruri inimaginabile. Arena Nationala, unul din cele mai aglomerate locuri din Bucuresti, nu are aprobare de la pompieri, la fel si aproape 18.000 de scoli, dar si multe sali de spectacole. Practic, au functionat ani in sir si au gazduit milioane de suflete fara aviz de securitate in caz de incendiu.
Suna ca o gluma sinistra, dar are confirmarea premierului interimar. In acest moment 17.670 de scoli din Romania si Arena Nationala ar trebui inchise. Nu respecta, legislatia privind protectia impotriva incendiilor. Inspectorii ISU au avertizat ca sunt probleme dupa ce au verificat cladirile si actele doar ca pana acum nimeni nu a dispus ca acestea sa fie inchise.
Alegeri 2024
21:56
Nicolae Ciucă: După ce avem rezultatele finale vom lua şi o decizie. Pe scena politică este loc pentru toată lumea
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
21:31
Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
Arena Nationala. Cea mai mare din Romania. Stadionul de 55.600 de locuri care a costat 234 de milioane de euro nu a avut niciodata aviz final de la pompieri! Asta desi aici s-au organizat, in ultimii 4 ani, partide de fotbal internationale: finala Europa League sau meciul Romania-Olanda care au strans un record de spectatori, peste 53.000.
Stadionul a fost plin si la concertele celor de Red Hot Chili Pepers si Depeche Mode, la finalul caruia a fost inclusiv un foc de artificii.
Si tot pe Arena Nationala s-au desfasurat evenimente politice de amploare. Lansarea candidatilor USL pentru alegerile parlamentare a umplut din nou stadionul in 2012.
Controvesele sunt legate atat de acoperisul fix, cat si de cel mobil, care e tras peste gazon pe timp de ploaie. Ambele sunt facute dintr-un fel de burete cu proprietati antifoc, produs in Germania dar dintr-un material care NU intra in clasa de combustibilitate recunoscuta in Romania.
In septembrie, Dumitru Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania, declara despre National Arena: "Cel ce a construit ar trebui tras la raspundere imediat. Dirigintii de santier, Disciplina in Constructii nu si-au facut datoria. Stadionul are mari probleme. Daca se intampla un incendiu in subsol, unde sunt sute de masini, mor ca sobolanii, pentru ca nu exista scari."
Din punctul de vedere al Primariei, exprimat intr-un comunicat, nu e nici o problema: "E absurd sa nu fie aprobat in Romania un material de acoperis, care e bun in Germania"
Si totusi, in toti acesti ani cei care au fost pe National Arena habar nu aveau ca nu garanteza nimeni pentru vietile lor. Pompierii spun ca tot ce risca administratorul conform legii era o amenda de 1250 de lei.
In conferinta de presa organizata sambata la Guvern, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a raspuns intrebarilor presei despre situatia Arenei Nationale. „Nu este acolo aviz, stiu ca se lucreaza de ceva timp cu ISU”, a spus Arafat, in vreme ce premierul a declarat ca 93% dintre scoli nu acest aviz.
„S-a luat decizia sa nu se joace ultimul meci pe Arena Nationala, ci pe alt stadion, tocmai pentru ca, daca se joaca acolo, organizatorii poarta raspunderea proprie pe jocul respectiv, fiindca ISU nu va elibera avizul pana nu se rezolva anumite aspecte”, a continuat secretarul de stat, care a spus ca nu cunoaste detaliile tehnice. „Acolo inteleg ca sunt solutii, speram sa fie aplicate cat mai repede, atunci se va da autorizatia.”
Raed Arafat a precizat ca „De la inceput se stia ca nu este [autorizata, n. red.], doar ca acum este public. Organizatorii si toata lumea stiau ca nu este, acum au hotarat sa nu mai joace acolo.”
Prim-ministrul interimar Sorin Cimpeanu a dat alte detalii despre obtinerea avizului ISU. „Autorizarea nu e nici rapida, nici ieftina, are costuri intre 10-15.000 de euro si durata de realizare de 6, 8, 12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat, recunosc, o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect.”
Pe langa Arena Nationala, nici Cluj Arena nu are autorizatie. Evenimente gazduite de aceste stadioane au adunat de fiecare data zeci de mii de oameni. Cluj Arena are o capacitate de peste 30.000 de locuri iar stadionul din Capitala, de 55.000.
Oficialii ISU confirma ca nici Sala Palatului, acolo unde a avut loc festivalul Enescu si unde aproape in fiecare weekend au loc concerte, este suta la suta in neregula. In ultimii ani ar fi avut loc lucrari de modernizare care trebuiau verificate. Regia Patrimoniului si Protiocolului de Stat care detine sala sustine altceva.
Daca sperati ca macar spitalele sa fie cu avizele la zi, v-ati inselat.
Raed Arafat: "In cursul acestui an, mai multi manageri ai spitale din Bucuresti au fost amendati pentru ca nu aveau documentele de autorizatie. Aveau hartiile de autorizatii dar nu au mers dupa hartie si au fost amendati deci astfel de controale au fost."
Premierul interimar Sorin Cimpeanu, care detine si portofoliul educatiei, a precizat si ca “Din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie. Asta este realitatea cu privire la protectie contra incendiilor."
In schimb, patronii de cluburi ar trebui sa isi numere cu mult mai multa atentie clientii de acum inainte. Cei care vor fi prinsi cu un numar mai mare decat cel declarat vor fi inchisi 60 de zile sau amendati cu pana la 100 de mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, raed arafat, arena nationala, dumitru dragomir, aviz, cluj arena,
Dată publicare:
07-11-2015 13:30