Agentia Standard and Poor's a imbunatatit ratingul Romaniei. Tara noastra este acum recomandata pentru investitii

crestere bani

Standard & Poor's, singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, a imbunatatit calificativul suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-".

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- Ratingul de tara al Romaniei a fost imbunatatit. De azi, Romania este considerata din nou de cele 3 mari agentii ca fiind o tara cu o posibilitate de dezvoltare. Romania, tara cu cea mai mare crestere economica pe primul trimestru din cele 28 de state membre ale UE.

- Pentru toti investitorii internationali se confirma progreslee economice ale Romaniei si se indica Romania ca fiind o tara cu crestere economica si consolidare fiscala, a crescut radical rata de absorbtie sa fondurilor europene. Pentru toti cei care investesc si doresc sa investeasca in Romania se asigura o predictibilitate. Pentru Romania, acestea sunt vesti bune, ne asigura ca vom avea mai multe investitii, mai multe locuri de munca. Romania poate sa continue drumul pozitiv. De la 1 iulie vor fi scutite de la impozit toate profiturile reinvestite. Este important ca dupa ce in ultimii 2 ani de dezastru economic, avem relansare economica si imbunatatirea radicala a imaginii noastre.

Noul rating este in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila, potrivit Mediafax. "Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Citește și
Sydney
Cea mai fericita tara din lume, cu rating AAA, ridica plafonul de indatoare cu 60% ca sa evite criza
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

Calificativul pentru imprumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3". Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabila, reflectand un echilibru intre probabilitatea ca programele fiscale si de reforma sa depaseasca asteptarile S&P si posibilitatea reaparitiei unor dezechilibre externe, noteaza agentia de rating.

S&P era singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody's, care evalua Romania cu rating din categoria "junk".

Leul s-a intarit usor fata de euro, vineri dimineata, pe piata interbancara, dupa decizia S&P

bani
Leul s-a intarit usor fata de euro in debutul zilei de vineri pe piata interbancara, cursul de schimb fluctuand intr-o banda stransa in jurul nivelului de 4,43 lei/euro, pe volume de tranzactionare peste media ultimelor zile, potrivit dealerilor. Cursul a inceput ziua la 4,4350 lei/euro, nivel care reprezinta si maximul diminetii, dupa care a coborat spre cotatiile de la sfarsitul zilei de joi.

La ora 10:15, euro era cotat la 4,4280 - 4,4315 lei, iar cel mai redus curs la care s-a tranzactionat vineri dimineata a fost de 4,4290 lei/euro. In regiune, forintul unguresc si zlotul polonez au inregistrat vineri dimineata aprecieri modeste in raport cu euro.

Joi, cursul de schimb a incheiat sedinta pe piata interbancara la 4,43 lei/euro, in coborare usoara, cu circa 1 ban, fata de cotatiile de miercuri. Cursul de referinta publicat de BNR a scazut usor joi, cu 0,66 bani, respectiv 0,15%, la 4,4349 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a publicat joi o rata de referinta de 3,2468 lei/euro, in urcare cu 0,81 bani, respectiv 0,25%.

Cursul BNR pentru francul elvetian a coborat cu 1,27 bani, la 3,6289 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi sunt de 0,8% - 1,5% pe an. Dobanzile continua sa fie sub de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dar peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Agentia de rating S&P a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la
Agentia de rating S&P a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "stabila" la "pozitiva"

 Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si st

Cea mai fericita tara din lume, cu rating AAA, ridica plafonul de indatoare cu 60% ca sa evite criza
Cea mai fericita tara din lume, cu rating AAA, ridica plafonul de indatoare cu 60% ca sa evite criza

Guvernul a anuntat ca planuieste sa ridice limita de indatorare cu pana la doua treimi, ca sa mai linisteasca ingrijorarile potrivit carora tara se apropie de o criza fiscala, relateaza BBC.

Moody's: Ratingul Romaniei, limitat de cresterea redusa a PIB si vulnerabilitatea la socuri externe
Moody's: Ratingul Romaniei, limitat de cresterea redusa a PIB si vulnerabilitatea la socuri externe

Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala.

Recomandări
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani

Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit, sâmbătă, la 69 de ani.  Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.