Moody's: Ratingul Romaniei, limitat de cresterea redusa a PIB si vulnerabilitatea la socuri externe
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's. Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare globale, din cauza dependentei ridicate de finantare externa atat la nivelul guvernului, cat si in sectorul privat, considera Moody's. Aceasta vulnerabilitate este ameliorata partial de acordul de finantare externa cu Fondul Monear International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, noteaza agentia.
De asemenea, programul convenit cu institutiile financiare internationale ofera vizibilitate cu privire la directia politicilor economice, in pofida situatie economice si politice incerte. Moody's apreciaza ca Romania a reusit o consolidare fiscala semnificativa in ultimii doi ani, "in pofida volatilitatii politice si ratei mai slabe de crestere economica".
Agentia evoca deficitul bugetar de anul trecut, redus la 2,9% di PIB, si excedentul de cont curent inregistrat in prima jumatate a acestui an pe fondul revenirii exporturilor intr-o perioada de cerere interna slaba, cu inflatia in proces de incetinire.
"Cu toate acestea, cresterea economica inca slaba ar putea tempera cresterea veniturilor guvernului, generand dificultati in ceea ce priveste tintele fiscale pentru 2013 si 2014", anticipeaza agentia de rating. Moody's ar lua in calcul imbunatatirea perspectivei ratingului Romaniei la stabila daca procesul de consolidare fiscala va continua, cresterea economica va accelera in mod sustenabil, si "trendurile actuale in ceea ce priveste calitatea activelor bancilor si evolutia creditarii s-ar inversa", se spune in comunicat.
Pe de alta parte, ratingul ar putea fi afectat in sens negativ daca performantele in ceea ce priveste consolidarea fiscala si contul curent ar fi inversate, sau daca Romania ar traversa o perioada prelungita de incetinire a cresterii economice din cauza scaderii competitivitatii.
Raportul Moody's reprezinta o analiza destinata investitorilor si nu constituie o actiune asupra ratingului Romaniei. Agentia de rating Fitch atribuie Romaniei calificativul "BBB-", in grupul investment grade, cu perspectiva stabila. Standard & Poor's (S&P) califica Romania la "BB+", in categoria activelor nerecomandate pentru investitii pe termen lung.