Oul de strut, care poate fi spart doar cu bormasina, o alegere deosebita pentru masa de Paste. Cat costa o bucata
Suntem in saptamana Patimilor, insa toate gospodinele fac liste peste liste pentru masa de duminica. Pentru ele avem cateva ponturi. Langa traditionale oua rosii, alegeti si unul de strut, suficient de mare incat sa hraneasca 15 guri.
Cei care nu vor sa se complice cu vopsitul pot sa cumpere unele gata pictate. La Sebes, in judetul Alba, o familie a investit acum 8 ani 100.000 de euro intr-o ferma de struti. Multi vin aici special sa cumpere oua.
Anca Farcasiu, proprietar ferma de struti: "Un ou de strut pentru consum costa 100 de lei, coaja 30 de lei, iar oul incondeiat 100 de lei. Sunt comenzile destul de mari, s-au facut rezervari pentru acesta perioada."
Un singur ou cantereste in jur de doua kilograme si nu este usor de manevrat.
"Oul de strut are coaja foarte groasa si de aceea aveti nevoie de o bormasina pentru a-l putea sparge. Se pot face 7 cozonaci din acest ou."
Cei care vor sa se amuze pot alege oul de gaina din rasa Araucana - originara din America de Sud. Costa 2 lei bucata si este verde la culoare.
Exista cerere si pentru ouale de gasca - de doua ori mai scumpe. Aceste pot fi transformate in adevarate bijuterii. O doamna din Bistrita le sculpteaza coaja cu ajutoul unei freze stomatologice.
Revenind la lucruri practice este bine sa stiti ca ouale rezista aproape doua luni daca sunt depozitate corect.
Pe piata exista si gata pictate. In functie de complexitatea desenului pot costa si 150 de euro.