Acțiunile militare ale lui Putin afectează economia țării. Rubla s-a depreciat semnificativ, bursa e în scădere

Ultima actualizare: 25-01-2022 14:49
Rubla
Shutterstock

Tensiunile de la frontiera cu Ucraina afectează economia Rusiei. Rubla a căzut puternic și a atins, luni, minimul ultimelor 14 luni în raport cu dolarul american. Iar bursa de la Moscova s-a prăbușit, miliarde de dolari fiind retrase din piață.

Banca Centrală a anunțat oprit achizițiile de valută din piața internă pentru a sprijini moneda națională. „A fost luată această decizie pentru a reduce volatilitatea piețelor financiare”, a transmis Banca Centrală a Rusiei, potrivit Moscow Times.

Moneda națională scăzuse luni cu 2,3%, dar s-a stabilizat după anunțul băncii centrale. Moneda națională s-a depreciat cu aproape 10% în ultimele luni.

Iar bursa de la Moscova a scăzut în prima parte a zilei cu 10%, dar s-a mai redresat până la finalul zilei, încheind la minus 7%.

De când au început acțiunile militare la fronitera cu Ucraina, în luna Octombrie, bursa rusă a pierdut un sfert din capitalizare.

„Până acum, indexul rusesc RTS a scăzut cu doar 27% față de vârful din 27 octombrie, înainte ca Putin să înceapă să amenințe Ucraina. Poată să mai scadă cu mult. În 2008, s-a prăbușit cu 80% din mai până în octombrie (războiul din Georgia + criza financiară globală). Pe Putin nu îl interesează”, a explicat economistul suedez Anders Aslund, citat de CNBC.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO