Academicianul Daniel Dăianu, despre impactul IA în lume: „Este greu să vezi IA ca o cale de ieșire din logica economică”
Pentru unii Inteligența Artificială va duce inevitabil la dispariția speciei umane. Pentru alții IA este panaceul suprem, capabil să rezolve toate problemele umanității, din prezent și din viitor. Ambele sunt păreri extreme.
Pentru Daniel Dăianu, academician, fost economist-șef al BNR și actual președinte al Consiliului Fiscal, Inteligența Artificială, așa cum pare a se defini ea a fi în viitorul previzibil, nu este în măsură să scoată, de una singură, umanitatea de sub rigorile „logicii economice”, după cum a scris el, în opinia „Poate schimba inteligenta artificiala (AI) logica economică, poate aduce abundenta pentru toti?”, publicată pe site-ul de Opinii al BNR.
„Sunt salutate beneficii ale IA, dar există și îngrijorări privind efecte nocive ale IA, scăpării ei posibile de sub control. Poate IA să fie reglementată fără a descuraja inovația? Ar putea AI să rezolve necorelări între nevoi și resurse în mod durabil, să aducă abundență?”, își începe Dăianu demonstrația.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Treptat, trecând prin explicații precum „Trebuie remarcat ca tehnologiile noi nu imbunatatesc mijloacele de trai ale oamenilor in mod egal, in mod automat. De exemplu, telefoanele inteligente (smart phones) pot deschide accesul la informatii pentru numerosi cetateni, dar nu asigura accesul la civilizație, la șanse egale, pentru toti”, Daniel Dăianu îndrumă cititorul spre următoarea concluzie, finală dar nu exhaustivă: „Este greu deci sa vezi AI ca o cale de ieșire din logica economica, ca inaugurand o era a abundenței pentru toate ființele umane; problemele de concurența, distribuție si inegalitati (cu efecte sociale și politice ce decurg din acestea), de putere vazuta pe multiple planuri, vor continua să definească interacțiunile umane, relatiile intre state. Decalaje de dezvoltare între economii vor persista”.
Opinia integrală poate fi citită pe pagina de Opinii a BNR.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, inteligenta artificiala, Daniel Daianu,
Dată publicare:
22-01-2024 16:43