Romanii carora le-au "disparut" cativa ani din viata. Ce puteti face daca firma nu v-a platit contributiile sociale
Multi romani se trezesc cu surprize neplacute atunci cand isi fac dosarul de pensionare. Ei descopera ca le lipsesc ani intregi de vechime, pentru ca patronii nu le-au platit contributiile sociale la fondul de pensii.
Alti angajati merg la spital si afla ca, din acelasi motiv, nu sunt asigurati si trebuie sa-si plateasca tratamentul. Sfatul avocatilor: daca patronii va opresc banii, dar nu ii platesc, puteti face o plangere penala.
Sandu Canela s-a imbolnavit grav si medicii i-au scos unul dintre plamani, dupa care i-au spus ca trebuie sa se pensioneze medical. Omul nu si-a facut griji, pentru ca a lucrat mereu legal, cu carte de munca. Din pacate, socoteala de la casa de pensii a fost alta.
Alegeri 2024
08:00
Cum a explicat Curtea Constituțională validarea primului tur la prezidențiale, fără o renumărare completă a voturilor
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
Sandu Canela: "La Casa de Pensii mi-a venit decizia: 400 de lei. Lipsesc niste ani."
Desi in cartea de munca are vechime neintrerupta din 2004 pana in 2009, in punctajul calculat de Casa de Pensii lipsesc 2 din cei 5 ani. Sandu nu este este singurul in aceasta situatie. Deseori se intampla acelasi lucru cu contributiile la fondul de sanatate, desi pe fluturasele de salarii sumele apar ca fiind retinute.
Liviu Voinea, Ministru pentru Buget: "E o chestiune de natura penala sa retii si sa nu dai la buget. Aici, organele de control trebuie sa-si faca datoria."
Datele Agentiei Fiscale, care colecteaza contributiile sociale, arata ca, la sfarsitul anului trecut, 80 de mii de firme datorau aproape 3 miliarde de lei doar la fondul de pensii. Fiscul incearca sa le execute silit, dar ce poate face angajatul?
Marius-Catalin Predut, avocat: "Un denunt la organele de urmarire penala. Se solicita punerea sub anonimat a respectivului denuntator. Noul Cod de Procedura Penala permite acest lucru, la solicitarea expresa a persoanei care a facut sesizarea. "
Alta varianta a angajatului este sa il dea in judecata pe patron si sa il oblige sa ii achite contributiile restante, dar aceasta varianta dureaza mult.
"Tribunalul Bucuresti este foarte aglomerat. Poate sa dureze luni de zile, poate spre un an", a declarat avocatul Marius-Catalin Predut.
Deocamdata singura institututie care va poate spune daca patronul v-a platit contributiile sociale este Fiscul.