Câți oameni vor sta la o masă după redeschiderea restaurantelor. Pierderi de sute de milioane € în industrie

Ultima actualizare: 11-05-2020 20:56

Visul celor care vor să se relaxeze la terase ar putea deveni realitate abia după 1 iunie.

Restaurantele s-ar putea redeschide treptat, conform patronatelor din industrie, care s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Într-o primă etapă, vom putea sta doar în aer liber. Nu vom fi mai mult de opt persoane la o masă, şi ulterior, când se vor deschide localurile, vom purta măşti în spaţiile comune.

Industria restaurantelor este blocată de aproape două luni. Doar 10 la sută din cei 170.000 de angajaţi mai merg la muncă, ceilalţi fiind în şomaj tehnic. Livrările la domiciliu - văzute ca un colac de salvare - nu acoperă nici 10 procente din activitatea localurilor.

Radu Dumitrescu, antreprenor: "În momentul acesta, livrările înseamnă aproximativ 6-7 sută din cifra de afaceri, adică extrem de puţin, nu putem să supravieţuim cu aceste încasări . Sperăm că la 1 iunie să putem deschide măcar terasele, să putem supravieţui, şi oamenii care lucrează la compania noastră, adică aproximativ 350, să poată lucra din nou."

În România, sunt peste 35.000 de localuri. Anul trecut, cifra de afaceri a acestei industrii s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro. Estimările pentru acest an nu depăşesc 30 la sută, ceea ce se înseamnă pierderi de sute de milioane de euro. Pe litoral, proprietarii de restaurante spun că afacerile lor depind şi de momentul în care vor fi permise deplasările în scop turistic.

Proprietar restaurant: "Suntem închişi sută la sută, noi avem şi un takeaway unde am mai putut să aducem angajaţi, pierderile sunt destul de mari. Imaginaţi-vă că afară sunt aproape 30 de grade, e cald, dacă vedeţi, pe fundal, marea e destul de ca lumea, deci cam era lume".

Redeschiderea restaurantelor, în trei etape

 


Patronatele din industrie au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, în care au discutat despre redeschiderea restaurantelor, în trei etape. Primele care ar putea funcţiona sunt terasele.

Dragoş Petrescu: "Opt persoane la o masă, folosirea măştilor în zonele comune, deci nu la masă, în zonele comune cum ar fi în căile de circulartie, către toalete, folosirea termometrului pentru triaj la intrare obligatoriu pentru angajaţii noştri, dar ar putea fi obligatoriu dar şi pentru clienţii ce ne vor călca pragul."

Că propunere, distanţele dintre mese ar fi de doi metri, iar capacitatea maximă va fi de 200 sute de locuri.

In cea de-a doua etapă, vom putea intra în restaurante. Propunerea patronatelor, agreata de guvern, este că la început localurile să se redeschidă cu jumătate din locuri. Iar în cea de-a treia etapă, restaurantele vor funcţiona la capacitate maximă. Când vom ajunge la cele două etape, este greu de previzionat.

O a doua discuţie între premier şi proprietarii de restaurante va avea loc pe 18 mai, când se aşteaptă o decizie concretă. Data înaintată pentru redeschiderea teraselor este 1 iunie. Între timp, în mai multe ţări din Europa, s-au anunţat deja măsurile de relaxare. În Spania, mai puţin la Madrid şi Barcelona de astăzi, clienţii pot comanda o bere într-un bar cu terasă, dar localurile se vor redeschide la jumătate din capacitate după 10 iunie. În Austria, restaurantele şi cafenelele se deschid la jumătatea lui mai, iar în Belgia începând cu 8 iunie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO