500 MIL EUR ar putea ajunge la Sanatate si Educatie daca statul i-ar recupera de la infractori. Cum functioneaza metoda in UE
Peste jumatate de miliard de euro are de recuperat statul din infractiuni, iar banii trebuie sa ajunga la Sanatate, proiecte sociale si Educatie. Este declaratia premierului Dacian Ciolos.
Problema este pe cat de importanta, pe atat de rusinoasa: incapacitatea autoritatilor de a recupera averile obtinute ilicit dupa dovedirea fraudelor. Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor indisponibilizate, pe scurt ANABI, va incepe sa recupereze bunurile provenite din infractiuni de la sfarsitul anului. Trebuie sa recupereze prejudiciile din marile dosare de coruptie, dar si de crima organizata.
Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "Avem mult de lucru in acest domeniu, rapoartele Ministerului Public arata sume si valori importante indisponibilizate. E vorba de peste jumatate de miliard de euro, bani sau bunuri care trebuiesc readuse la bugetul de stat."
Pana acum, ANAF a recuperat doar 71 de milioane de lei din marile dosare de coruptie, cu toate ca s-au dat sentinte definitive in mai multe dosare cu prejudicii uriase.
De exemplu numai in Dosarul Transferurilor, in care au fost condamnati opt oameni din lumea fotbalului, suma care trebuia confiscata se ridica la 57 de milioane de lei. Din 2014 pana in prezent doar jumatate din acesti bani au fost recuperati.
In cazul milionarului Ovidiu Tender, condamnat anul trecut la 12 ani de inchisoare in dosarul Rafo-Carom pentru coruptie, inspectorii ANAF au recuperat mai putin de 10 la suta din suma impusa de instanta de judecata. Si in cazul lui Marian Iancu, fostul patron al echipei Poli Timisoara, ajuns si el dupa gratii in acelasi dosar pentru 14 ani, mai sunt de recuperat milioane de lei.
Cornel Calinescu, director ANABI: "In momentul de fata avem cereri primite de la procurori si judecatori si le solutionam prin intermediul ANAF-ului. Sub 10 sunt inca cele clasice, privind autovehicule, TIR-uri."
Iata cum procedeaza in acest caz agentiile similiare din alte tari.
Nicholas Price, procuror sef Marea Britanie: "Este critic sa punem sechestru pe bunuri la inceputul procesului, iar prin asta ma refer la faptul ca inainte ca suspectul sa fie acuzat in mod oficial si de fapt chiar inainte ca suspectul sa fie constient ca exista o investigatie in conduita lui."
Jeroen Hennekam, Olanda: "Ca sa gasim aceste bunuri avem specialisti, numiti urmaritori de bunuri si este foarte important sa cautam bunurile la inceputul investigatiei ca sa le putem confisca. De exemplu, daca un suspect a castigat cinci milioane din traficul de droguri, noi putem sa confiscam toate bunurile pe care le are pana la aceasta suma."
Oficialii sustin ca dupa ce se va organiza si va incepe sa functioneze, agentia noastra va avea suficienta putere sa puna in aplicare si deciziile de confiscare extinsa. Acestea se vor aplica si asupra familiilor sau prietenilor celor care au fost condamanti si in proprietarea carora au ajuns averile suspecte.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, anaf, dacian ciolos, sanatate, infractori, anabi,
Dată publicare:
20-10-2016 18:48