Sute de milioane de euro furate de la statul roman NU sunt recuperate de ANAF. Mesajul sefei DNA pentru cei de la Fisc

Ultima actualizare: 20-04-2016 00:38

La “Dupa 20 de ani”, sefa DNA a explicat ce s-ar putea intampla cu uriasele sume din dosarele de coruptie care ar trebui sa intre la buget, dar nu o fac.

Am spus public ca in 2015 sunt de executat sumele de 310 milioane de euro, rezultate doar din dosarele investigate de DNA, iar in acest an suma care trebuie executata este de 200 de milioane de euro. De ce am facut public acest lucru? Fiindca nu sunt banii cuiva, sunt banii statului. Proprietarul acestor sume e statul roman si acesti bani trebuie sa intre in bugetul de stat”, a spus Laura Codruta Kovesi la „Dupa 20 de ani”.

Sefa DNA a precizat ca institutia pe care o conduce nu poate sa se ocupe de recuperarea acestor sume, aceasta fiind sarcina ANAF.  "Masurile dispuse de DNA au fost validate de judecatorii care au solutionat aceste cazuri, au dispus hotarari definitive, iar institutiile financiare, in speta ANAF, trebuie sa respecte aceste decizii ale justitiei si sa recupereze acesti bani", a continuat Kovesi, care a spus ca, cel putin in trecut, sumele respective nu au fost recuperate in totalitate.

Insa Kovesi spera ca lucrurile vor merge mai bine dupa ce se va infiinta Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate. „Ma astept ca numarul hotararilor judecatoresti ramase definitive si care trebuie executate sa fie mult mai mare decat in prezent. In aceasta agentie va functiona si un comitet din care vor face parte si procurori, si un reprezentant al DNA, cu siguranta o sa putem sa stim in fiecare moment ce hotarari judecatoresti sunt executate, de ce nu sunt executate, care sunt impedimentele. Cred ca e un pas inainte sa monitorizezi si executarea hotararilor.

Procurorul-sef al DNA a precizat si ca ancheteaza in acest moment de ce sumele nu au fost recuperate decat in mica masura. La inceputul lunii februarie, DNA a deschis dosar penal dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu. „Avem o investigatie in curs, cel putin pe cateva dosare ale DNA unde recuperarea nu a avut loc efectiv. Cand o sa finalizam investigatia o sa spunem ce s-a intamplat in acele situatii, de ce nu s-au executat toate acele hotarari – cred ca raspunsul trebuie sa-l dea institutiile financiare care trebuiau sa faca acest lucru”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO