100 mil EUR pentru cei care vor sa cultive bio in Romania, a patra tara pe harta ecologica a Europei
In sfarsit, agricultura romaneasca iese din anonimat. Dupa ce Romania a fost desemnata tara anului la Nurenberg datorita sectorului ecologic, Ministerul vrea sa aloce 100 de milioane de euro pentru cei care vor sa cultive bio.
Interesul este mare si pentru sectorul animalelor, din moment ce la a XVIII-a editie a targului Indagra s-au prezentat aproape 500 de producatori din tara si strainatate.
Cine ar fi crezut ca merele obisnuite pot capata personalitate si pot transmite mesaje? Polonezii au venit la noi cu o tehnologie care ar putea prinde macar la clientii indragostiti. Au scris pe mere "I Love You".
In timp ce polonezii ne vand suc de mere, englezii, mai inspirati decat noi, vor sa ne cumpere sfecla rosie pentru ca mai apoi sa ne-o vanda tot noua, sub forma de suc.
Mai scumpe decat produsele obisnuite, cele ecologice isi fac loc incet, dar sigur, in cosurile noastre. Romania ocupa in prezent locul 4 in topul producatorilor dupa spanioli, francezi si italieni.
Cel mai bun promotor a fost Mayo, o lama de un an care mananca doar fructe, legume si sucuri bio.
"Stapana lui Mayo i-a dat mere si refuza. Cand i-am dat eu ecologioce, le-a mancat pe nerasuflate", spune Mircea Ceoceanu.
La targ a venit si Daciana, sotia premierului, interesata de produsele bio.
In ceea ce priveste zootehnia, rasele de carne constituie marea miza a fermierilor, indiferent ca vorbim de porci, oi sau vite.
Cel mai mare taur de la expozitie cantareste nu mai putin de 1120 de kilograme. Este din rasa Zimmental si provine din Statele Unite ale Americi.
Romanul consuma 60 de kilograme de carne pe an sub media europeana care este de 85 de kilograme.