Vezi scenariul catastrofei de la Uricani
Ancheta in cazul exploziei de la Uricani, in care 5 mineri si-au pierdut sambata viata, a inceput cu audierea salvatorilor care au intrat in galeria transformata in mormant pentru colegii lor.
Primele probe din dosar au venit din partea legistilor, care au incheiat unele autopsii si au schitat cat de cat scena dezastrului.
Autopsia facuta in cazul a trei dintre electricienii morti in Mina Uricani incepe deja sa contureze scenariul tragediei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legistii spun ca unul dintre barbati avea leziuni interne provocate de suflul exploziei, care l-a izbit de peretele galeriei. Asta inseamna ca el a avut ghinionul sa fie cel mai aproape de locul deflagratiei.
Alti doi colegi au pierit asfixiati, forta deflagratiei nu i-a lovit in plin. Chiar si asa n-au scapat: legistii spun ca s-au stins in cateva secunde.
Importante sunt si declaratiile salvatorilor care au intrat in galerie si au gasit trupurile colegilor.
Cat despre cauzele exploziei exista mai multe ipoteze luate in calcul. Colegii celor care au pierit cred insa ca in niciun caz "nu a putut fi eroare umana. Probabil din cauza unei instalatii electrice, probabil din cauza unui ventilator. Este posibil sa fi avut loc aprinderea unui cablu, unui lemn", spune Zoltan Lacatas, lider de sindicat Mina Uricani.
Intrebarile anchetatorilor trebuie sa gaseasca raspunsuri pentru familiile celor cinci oameni care au pierit sub pamant. Unul dintre ei, Marian Cucu, seful echipei care coborase in galerie sa repare un transformator nu trebuia sa lucreze in acea sambata, plange disperata sotia.
Adevarul trebuie sa il afle si sotia lui Ion Nadrag. Barbatul care se casatorise de cateva luni, astepta in toamna primul copil. Colegii de la mina ii sapau luni mormantul, in gradina casei. Traditia zonei le cere localnicilor, numiti momarlani, sa isi tina mortii cat mai aproape, de aceea in satele de langa Uricani nici nu exista cimitire.
Familiile au insa mult de asteptat pana sa afle cine plateste. De exemplu, in cazul tragediei de la Petrila, din 2008, cand 13 mineri au murit si 12 au fost raniti tot intr-o explozie, procesul este departe de final.
Rudele n-au vazut niciun leu din despagubiril dictate de instanta: intre 50.000 si 100.000. Iar directorii condamnati la inchisoare au facut recurs si au dat vina tot pe mineri, ar fi intrat bauti in subteran.
Dupa tragedia de la Uricani, autoritatile au decretat marti zi de doliu in Valea Jiului.
Cei 5 mineri morti in explozia de la Uricani vor fi inmormantati marti
22 de morti in 5 ani. Minele-mormant din Valea Jiului
Cele mai grave accidente miniere din Romania in ultimii 30 de ani