8 februarie, zi de doliu in Hunedoara, in memoria victimelor de la Uricani

Dată publicare: 07-02-2011 12:23
Dată actualizare: 10-10-2012 03:15


Explozia de la Uricani

UPDATE: Marti, 8 februarie, a fost declarata zi de doliu in judetul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila. Astfel, timp de trei minute, institutiile publice isi vor inceta activitatea, pentru a pastra un moment de reculegere.

Potrivit ordinului prefectului judetului Hunedoara, marti, la ora 12.00, toate institutiile si autoritatile publice din judetul Hunedoara vor intrerupe activitatea timp de trei minute, in memoria victimelor exploziei de la Uricani.

Cei cinci mineri vor fi inmormantati marti, in localitatile Lupeni si Uricani. Trupul neinsufletit al unuia dintre victime a fost depus la o capela, in timp ce trupurile celorlalti au fost duse la familiile lor.

Consilierii locali din municipiul Lupeni au aprobat astazi acordarea sumei de 3.000 de lei pentru fiecare dintre familiile celor cinci mineri.

Pe de alta parte, tot astazi, anchetatorii au inceput audierile salvatorilor, care vor povesti ce au gasit in subteran cand au coborat sa aduca la suprafata trupurile neinsufletite.

Medicii legisti din Hunedoara au finalizat necropsia in cazul a trei dintre cei cinci mineri care au murit in urma exploziei. Acestia s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar unul dintre ei avea si multiple traumatisme produse de deflagratie.

Duminica-noapte, unul cate unul, colegii si prietenii au trecut pe langa sicriele lor ca sa-i ia ramas bun.

La capela din Lupeni, zeci de oameni au venit sa aprinda o lumanare si sa puna o floare pe cosciugul unuia dintre minerii care au pierit in explozia de la Uricani. Oamenii spun ca doar anul trecut mina nu si-a cerut tributul. Anul acesta, din pacate, cinci oameni au pierit.

Fara tata este, de acum, copila de opt ani a lui Cornel Borc Hici. Electricianul a urmat traditia familiei. Ai lui sunt toti mineri.

Tragedia este cu atat mai mare cu cat finul lui Cornel Borc Hici era Ion Nadrag, si el mort in explozie. Anul trecut Cornel l-a cununat, iar la vara urma sa-i boteze copilul. Sotia lui Ion este insarcinata in doua luni.

Aceeasi soarta nedreapta l-a urmarit si pe Iulian Stoi, de 36 de ani. In urma lui plang doi prunci.

Si cei din echipa de salvatori sunt in stare de soc. Mai aveau putin pana sa ajunga la suprafata, ducand pe targi trupurile colegilor, cind o noua explozie a cutremurat mina.

Tot astazi, la Mina Uricani are loc o intalnire a reprezentantilor Companiei Nationale de Huilei, procurori, experti INSEMEX si reprezentanti de la Inspectia Muncii, care vor stabili un program de lucru pentru urmatoarele zile.

In functie de datele existente in prezent in subteran, reprezentantii CNH vor trebui sa decida ce masuri trebuie luate pentru izolarea locului de munca afectat de explozie.

Totodata, procurorii si inspectorii de munca vor continua anchetele incepute dupa explozia de sambata. Expertii de la INSEMEX sunt cei care trebuie sa adune toate probele pentru a putea realiza expertiza tehnica, care are rolul de a sprijini cele doua cercetari - ale procurorilor si inspectorilor de munca, pentru a putea fi stabilite cauzele accidentului.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a spus ca acumularile de gaze sunt inca prezente la Mina Uricani. Din acest motiv, ancheta va dura, probabil, 30 de zile.

Cei 5 mineri morti in explozia de la Uricani vor fi inmormantati marti


 

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO