22 de morti in 5 ani. Minele-mormant din Valea Jiului

Mineri

Accidentul de la Uricani este al treilea ca gravitate din 2006 pana in prezent, iar printre cauzele identificate de autoritati s-au numarat neglijenta, coroborata cu acumularile de gaz metan.

Romania Libera: Cinci angajati ai Minei Uricani si-au pierdut viata sambata, intr-o explozie care a intervenit in subteran. Primele indicii, privind cauza, fac referire la o acumulare de gaz metan care s-ar fi aprins de la un arc electric, provocat de un transformator pe care cei cinci mineri trebuiau sa il repare. La scurta vreme dupa ce 15 salvatori minieri au scos la suprafata trupurile neinsufletite, in adancul Minei Uricani s-a produs o noua explozie. Localnicii spun ca ar fi existat pericolul repetarii tragediei de la Mina Petrila, din anul 2008. Atunci, au murit, deopotriva, minerii si membrii echipelor de salvare. Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, si ministrul Economiei, Ioan Ariton, s-au intalnit cu salvatorii minieri din Petrosani, carora le-au multumit pentru efortul depus. Botis a mai anuntat ca familiile celor decedati vor primi compensatii banesti. La Uricani, in anul 1996, alti cinci mineri au murit asfixiati in urma unei acumulari de metan dintr-o galerie inchisa. Tragedia de la Uricani este cea de-a treia ca amploare, produsa in ultimii cinci ani, dupa cele din minele Petrila si Anina.

Ziarul Financiar: Romania a cheltuit fara rezultate 6,7 mld. $ pe restructurarea minelor 20 de ani si 6,7 mld. dolari ingropati pentru salvarea sectorului minier, dar numaratoarea victimelor umane continua. La sfarsitul saptamanii trecute, un inginer si patru electricieni cu varste cuprinse intre 36 si 41 de ani au murit in cel mai recent accident din Romania petrecut intr-o mina despre a carei inchidere se discuta de aproape un an. Tragedia de la Uricani, mina detinuta de Compania Nationala a Huilei, scoate insa la iveala 20 de ani de tentative esuate de reorganizare a unui sector care pana acum a inghitit subventii in valoare de circa 6,7 miliarde de dolari, produce pierderi anuale de sute de milioane de euro si datorii de miliarde, dar care nu se opreste din facut victime umane.

Gandul: Parlamentarul PSD care si-a declarat un contract cu statul de 280 de milioane de euro pe 25 de ani: „Va rog nu ma comparati cu asfaltangiii PDL-ului, care iau banii astia intr-un an”

Parlamentarii si-au dublat afacerile cu statul in 2010, afacerile se "lipesc" de Putere si se "dezlipesc" de Opozitie si doi deputati declara sute de milioane din afaceri cu statul - si acestea sunt doar datele oficiale, asa cum apar ele intr-o inedita statistica a declaratiilor de interese.
Ghid de utilizare
Aceste rezultate au fost obtinute prin insumarea sumelor trecute de parlamentari in declaratiile de interese completate in ultimul trimestru al anului trecut. Este prima data cand declaratiile de interese trebuie sa contina prevederi explicite referitoare la contractele incheiate, in ultimii ani, de firmele la care parlamentarii si alte persoane publice sunt actionari/asociati. Conform acestor documente publicate pe site-urile celor doua camere parlamentare, doi deputati au perfectat contracte a caror valoare o depaseste, cu mult, pe cea din declaratiile tuturor celorlalti 468 de parlamentari, la un loc. Este vorba de Eduard Stelian Martin (PSD) si Mihai Lupu (PNL). Cei doi se considera onesti, transparenti, sustinand ca lucrurile ar arata cu totul altfel daca si colegii lor ar fi asemenea si nu si-ar ascunde afacerile - fie "uitand" sa le treaca in declaratii, fie folosindu-se de rude, pe post de paravan.

Citește și
Mormant
Ingropati de vii! Drama oamenilor care traiesc in gropile din cimitire
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Jurnalul National: Consilierul Mafiei, afaceri cu Primaria Timisoara Philip Wesoke i-a sfatuit pe mafiotii Marchese si Piervinanzi cum sa-si spele banii in America si in Insulele Cayman. Acum, pe ai cui bani ii plaseaza in Timisoara? Primaria Timisoara a concesionat pentru 49 de ani zece hectare in zona centrala a orasului unei firme americane care este declarata inactiva in Statele Unite. Walco Monceau Group Inc. din Boca Raton, Florida, a primit acest cadou dupa ce a promis ca va investi 30 de mi­lioane de euro in trei parcari subte­rane. Contractul de concesiune dintre firma Primariei care se ocupa de parcari si Walco Monceau Group Inc. este tinut secret de mai-marii orasului, in ciuda protestelor inaintate public de Federatia Asociatiilor de Locatari din Timisoara si Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice. Consilierii locali au votat in masa asocierea dintre Administratia Domeniului Public Timisoara si Walco Monceau Group Inc., care a promis ca va construi trei parcari subterane, cu un total de 2.500 de locuri de parcare, in urmatorii patru ani. Nu se stie insa de unde va aduce firma americana cei 30 de milioane de euro promisi, ceea ce explica refuzul primarului de a organiza o dezbatere publica, o licitatie, dar si de a face publice contractele de asociere si de concesiune dintre ADP si firma ame­ricana.

Evenimentul Zilei: Vin inundatiile, dar fara "ploaia" de despagubiri Hidrologii avertizeaza ca, in urmatoarele doua luni, nordul, centrul si estul Romaniei vor fi din nou acoperite de ape. In acest an insa, cei afectati de viituri nu vor mai primi ajutor de la stat. Romanii din nordul țarii, in special cei din Moldova și Maramureș, au avut de suferit de pe urma apelor revarsate și in Topirea zapezilor si precipitatiile abundente vor face ca si in acest an inundatiile sa revina in forta mai ales in nordul, centrul si estul tarii, in urmatoarele doua luni. Asa estimeaza hidrologii, care au asternut deja pe hartie harta zonelor aflate in calea apelor ce ar urma sa iasa din matca in februarie si martie. Practic, puhoaiele revarsate nu ar trebui sa mai ia prin surprindere nici autoritatile, nici localnicii, obisnuiti sa-si piarda agoniseala an de an, in aceeasi perioada.

Adevarul: Cine sunt sefii care au girat o functie obtinuta pe spaga Milionarul clujean Liviu Florian a ajuns dupa gratii, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru cel putin 29 de zile.Conform DNA, omul de afaceri a primit, la inceputul lunii septembrie 2009, 130.000 de euro de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, promitandu-i acesteia ca va interveni pe langa Radu Traian Marginean, seful Agentiei Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in vederea numirii sale in functia de sef Birou Vamal Halmeu (Satu Mare). Numita prin ordin al sefului ANAF Femeia s-a imprumutat la diversi oameni de afaceri si la camatari si i-a dat lui Liviu Florin mita solicitata, astfel ca la 23 septembrie 2009 a fost numita in functie prin Ordinul 2465/2009, semnat de seful ANAF Sorin Blejnar, la propunerea adjunctului sau, Radu Traian Marginean.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Afacerile cu statul infloresc pentru parlamentarii care sunt la putere
Afacerile cu statul infloresc pentru parlamentarii care sunt la putere

Parlamentarii si-au dublat afacerile cu statul in 2010, afacerile se "lipesc" de Putere si se "dezlipesc" de Opozitie si doi deputati declara sute de milioane din afaceri cu statul - si acestea sunt doar datele oficiale.

Ingropati de vii! Drama oamenilor care traiesc in gropile din cimitire
Ingropati de vii! Drama oamenilor care traiesc in gropile din cimitire

Saracie lucie, tristete, resemnare: asa poate fi descrisa in cateva cuvinte existenta fara de speranta a oamenilor din Cairo. In tara macinata de conflicte, ei isi duc traiul de zi cu zi in gropile din cimitire si sunt la un pas sa fie ingropati de vii.

Tipic romanesc! 65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere
Tipic romanesc! 65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere

DN1 are 640 de kilometri, leaga Capitala de Ungaria si a inghitit bani pe masura. La inceputul lunii ianuarie, Ministerul Transporturilor a anuntat ca va investi alte 88 de milioane de euro, din care in jur de 23 de milioane sunt fonduri europene.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.