Cele mai grave accidente miniere din Romania in ultimii 30 de ani

15-11-2008 00:00


Accidentele produse in exploatarile miniere din Romania ridica nenumarate semne de intrebare privind conditiile in care sunt nevoiti sa munceasca ortacii.

Petrila, Valea Jiului sau Valea mortii? 

1982 –  14 mineri au murit la mina Petrila, iar alti 15 au fost raniti, dupa ce praful de carbune s-a aprins.

Iulie 1996 –  Trei mineri si-au pierdut viata in timpul unei interventii la putul de aeraj al minei. Platforma pe care se aflau s-a rupt si minerii au cazut de la o inaltime de 43 de metri.

Decembrie 1996 –  Doi mineri au murit si alti doi au fost grav raniti in urma unei surpari.

Octombrie 1997 –  Un inginer a murit lovit de un stalp metalic cazut de pe un transportor de carbune.

Februarie 1998 –  Un miner a murit, dupa ce a fost surprins in subteran de o surpare la unul dintre preabataje.

Octombrie 1999 –  Un angajat a murit, cazand de la o inaltime de peste 30 de metri, in subteran.

Iunie 2002 – Are loc o explozie, insa in abatajul inchis nu se afla niciun miner. 

Iulie 2002 – Un miner si-a pierdut viata, unul a fost grav ranit si alti cinci au suferit rani mai usoare in urma unei explozii produse in subteran. Minerii munceau in apropierea unei zone inchise in urma cu doar o saptamana. Gazul din spatele digurilor s-a aprins insa si a explodat, iar digul a fost spulberat. 

Aprilie 2003 – Un angajat in varsta de 34 de ani a murit dupa ce a cazut intr-un put aflat in subteranul minei. In timp ce incarca tuburi de aeraj in colivie, aceasta s-a pus brusc in miscare, iar barbatul a cazut in put. 

Mai 2004
– In urma unei deflagratii produse la 800 de metri adancime, patru mineri sunt grav raniti. Cauza: unul dintre mineri a lovit cu tarnacopul o capsa exploziva, uitata de colegii dintr-un alt schimb. La numai trei zile dupa aceasta are loc o noua explozie, in care doi ortaci au suferit arsuri grave. Conducerea exploatarii spunea atunci ca minerii lucrau la un transformator fara sa-l fi decuplat inainte, iar acesta a facut un arc electric.

Iunie 2004 – Un miner a murit in urma unui accident de munca in subteran, el fiind prins intre statia de intoarcere a unui transportator de carbune si un stalp de sustinere a acestuia.

Iulie 2005 – Doi mineri au murit in urma unui accident de munca, iar corpurile lor au fost gasite sub mormane de carbune.

Mai 2007 – Un miner sufera un grav accident, in urma caruia ramane cu handicap locomotor. Omul a fost lovit de trei lespezi mari de piatra care i-au cazut pe spate, dupa care s-a rostogolit de pe podul de lucru. Pentru abaterile inregistrate la locul de munca Exploatarea a primit doua amenzi contraventionale in valoare de 16.000 de lei.

Noiembrie 2008 - la Mina Petrila, din judetul Hunedoara, 8 mineri sunt ucisi si 9 raniti de o explozie, intr-o galerie aflata la 900 de metri sub pamant. Salvatorii care au intrat dupa ei sunt surprinsi de o a doua explozie, si bilantul urca la 13 morti, si 12 raniti. Era cel mai grav accident petrecut la Petrila dupa 1982, si intreg orasul a fost indoliat.


Alte accidente miniere in tara

2001 si 2002 – Vulcan, Valea Jiului – La exploatarea miniera si-au pierdut viata nu mai putin de 24 de mineri, in doua explozii.

August 2006 – Baia Noua, judetul Mehedinti – Doi mineri, de 42 si 29 de ani, au murit in timp ce efectuau lucrari de reparatie si intretinere la putul principal al minei, cand un perete al acestuia s-a surpat si i-a ingropat de vii. Echipele de interventie au sapat trei saptamani pentru a ajunge la trupurile neinsufletite ale celor doi. 

Noiembrie 2006 – Mina Vulcan, Valea Jiului – Doi mineri au fost raniti in timp ce se pregateau sa intre in subteran, la schimbul doi. Se deplasau cu ajutorul unei chible - o instalatie pentru transportul materialelor. Un cablu a cedat, iar minerii au cazut in gol, de la mai bine de zece metri. Au suferit multiple traumatisme, dar au avut zile. 

Februarie 2008 – Ilba, judetul Maramures – Exploatarea fusese inchisa inca din 2007, insa un fost miner a coborat in subteran dupa fier vechi cand o galerie s-a surpat si barbatul de 48 de ani a fost prins la 200 de metri adancime. In primele zile salvatorii au reusit sa tina legatura cu minerul, insa omul a fost gasit fara suflare dupa patru zile de captivitate sub pamant. 

Mai multe detalii despre accidentele de la mina Vulcan (2006), de la Baia Noua (2006) si de la Ilba (2008) puteti vedea in materialul video alaturat.

Explozie la mina Uricani. 5 muncitori au murit

VIDEO PROTVPLUS.RO