Cei 5 mineri morti in explozia de la Uricani vor fi inmormantati marti
UPDATE - Cei cinci mineri care si-au pierdut viata in explozia de la mina Uricani vor fi inmormantati, marti, 8 februarie, in localitatile Lupeni si Uricani. Trupul unuia dintre ei a fost depus intr-o capela, ceilalti patru fiind dusi la familii.
Se scutura de plans intreaga Vale a Jiului. De sambata noapte, patrucopilasi nevinovati nu mai au tata. Tatii lor au coborat in abataj la Uricani, pentru o banala revizie, dar i-au adus colegii inapoi pe targi, cand nu mai miscau. Erau patru tineri electricieni si inginerul, cand langa transformatorul pe care il reparau s-a produs o explozie. Cateva ore mai tarziu, salvatorii au coborit in mormant dupa ei, iar galeria a bubuit inca o data.
Vestea cea neagra ca cinci oameni au fost prinsi in adancuri s-a raspandit ca o negura prin tot orasul. Asa cum fac de fiecare data, oamenii au fugit la gura abatajului, rugandu-se in gand pentru un miracol.
Sfasiate de o durere launtrica si satule de viata plina de amarciune, neveste celor cinci s-au topit pe picioare. Raul cel mare le-a atins acum si pe ele si s-au trezit dintr-o data ale nimanui.
Salvatorii n-au fost lasati sa intre imediat. Era mult prea periculos, mai ales dupa o explozie. Abia dupa cateva ore au coborat tematori. Aproape de miezul noptii, cand salvatorii erau pe cale sa isi incheie misiunea s-a auzit o alta bubuitura. Lumea a incremenit iar.
Din fericire, cea de-a doua explozie nu a facut victime. Targile cu trupurile fara viata au fost in cele din urma incredintate autoritatilor. Martorii infricosati au aprins lumanari.
Cosmin Calota, de 36 de ani, era in fruntea electricienilor. Tanarul trecuse printr-o tragedie anul trecut, cand mama lui a murit. Seful echipei era insa Marian Cucu. Sotia lui a lesinat de groaza. La fel si cea care l-a adus pe lume. Omul isi iubea enorm familia si mai ales baiatul de 20 de ani.
Fara tata este de acum si copila de opt ani a lui Cornel Borc Hici. Electricianul a urmat traditia familiei. Ai lui sunt toti mineri. Tragedia este cu atat mai mare cu cat finul lui Cornel Borc Hici era Ion Nadrag, si el mort in explozie. Anul trecut Cornel l-a cununat, iar la vara urma sa-i boteze copilul. Nevasta lui Ion este insarcinata in 2 luni.
Aceeasi soarta nedreapta l-a urmarit si pe Iulian Stoi, de 36 de ani. Ne-a parasit la doar 36 de ani. In urma lui plang doi prunci.
Cronologia evenimentelor, duminica 6 februarie
18:13 - Potrivit autoritatilor locale, cei cinci mineri vor fi inmormantati in localitatile de domiciliu, patru in Uricani si unul in Lupeni, potrivit Mediafax.
14:20- Activitatea de exploatare a carbunelui de la Mina Uricani, unde sambata a avut loc o explozie in care au murit cinci mineri, va fi supendata aproximativ zece zile, iar in zona afectata se va interveni pentru "securizare".
13:20 - Ancheta va dura "mai mult de 30 de zile, undeva la 60 de zile", a declarat ministrul economiei, Ion Ariton, precizand ca deocamdata este "prematur sa fie emisa chiar si o parere" despre incident.
13:09 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat la Petrosani, ca vaduvele minerilor care si-au pierdut viata in explozia de la Mina Uricani vor fi angajate in Compania Nationala a Huilei.
12:45 Procurorul general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Alba sustine ca explozia de la Mina Uricani s-a produs, cel mai probabil, in urma unei "acumulari de gaz metan si a unui arc electric", insa cauza exacta va fi stabilita un urma anchetei.
Augustin Lazar a declarat ca "este prematur" sa se pronunte acum, precizand insa ca versiunea cea mai probabila privind cauza exploziei este ca deflagratia s-a produs ca urmare "a unei acumulari de gaz metan si a unui arc electric".
12:10 "Fiecare familie va fi ajutata separat, in sensul in care vom identifica nevoile. In acest caz (explozia de la Mina Uricani - n.r.) putem vorbi si de familii cu doi copii minori si vom gasi un pachet individual, pentru fiecare familie in parte", a spus Botis.
Potrivit sursei citate, este prematur sa se vorbeasca despre sume exacte care urmeaza sa fie acordate familiilor minerilor morti.
"O suma minima ar putea fi luata in calcul. In 2008, (explozia de la Mina Petrila - n.r.) a fost alocata o suma de 100 de milioane de lei vechi. Cu siguranta va fi un pachet mult mai consistent, dar nu cred ca este cazul sa vorbim acum de o suma maxima. Pot sa va asigur ca in bugetul ministerului (ministerul Muncii - n.r.) avem un fond de sprijin pentru cei aflati in situatii de urgenta, iar ceea ce s-a intamplat in Mina Uricani se incadreaza in acest capitol", a spus Botis.
Ministrul Muncii a mai declarat ca si echipa de salvatori care i-au recuperat pe cei cinci mineri morti va fi recompensata. Botis a spus ca echipa de salvatori a fost formata din 22 de persoane, 15 dintre acestia coborand in mina. "Au actionat si le multumesc", a spus Botis.
11:30 Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca joi va avea loc a intalnire la care vor participa ministrul Muncii, Ioan Botis, si ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, in cadrul careia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor.
El a spus ca nu vrea ca acest sector sa dispara, precizand ca doreste sprijinirea mineritului si crearea de locuri de munca in zona.
"Ne dorin sa facem conditii de munca mult mai bune in mina", a spus Ariton.
11:00 Seful Serviciului de Securitate in Munca Petrosani, Ileana Bodea, a declarat ca ancheta in cazul exploziei de la Mina Uricani va continua zilele urmatoare, iar incepand de luni urmeaza sa fie audiati salvatorii minieri.
Ileana Bodea a afirmat ca salvatorii care au coborat in subteran vor fi audiati luni, pentru ca ei au informatii concrete de la fata locului.
"Este normal sa ii audiem pe salvatorii care au coborat in subteran pentru ca ei au informatii concrete de la fata locului. Parcurgem toti pasii specifici unei astfel de cercetari si, bineinteles, ca nu vom exclude audierile mai multor persoane care pot sa ne ajute sa stabilim cauza producerii evenimentului de la Mina Uricani", a spus Bodea.
09:30 Presedintele a transmis un mesaj de condoleante familiilor celor 5 muncitori care si-au pierdut viata in urma tragediei de la Mina Uricani, in care isi exprima solidaritatea cu toti cei care i-au cunoscut.
"Am aflat cu profunda tristete vestea tragicului accident de la Mina Uricani care a condus la pierderea vietii minerilor Borc Hici Cornel, Calota Cosmin, Stoi Iulian, Nadrag Ion, Cucu Marian. In aceste momente de grea incercare imi exprim solidaritatea cu familiile acestora, cu colegii si cu toti cei care i-au cunoscut. Transmit sincere condoleante familiilor victimelor acestui teribil accident. Dumnezeu sa-i odihneasca!", se arata in mesajul presedintelui.
5 oameni, 4 electricieni si un inginer, au murit ieri intr-o explozie petrecuta in mina Uricani, din judetul Hunedoara.
Si n-a lipsit mult sa se repete scenariul catastrofei de acum 2 ani, de la mina Petrila: dupa cateva ore s-a produs o a doua explozie, cat pe ce sa surprinda echipa de salvatori.
Cei patru electricieni si seful lor coborasera la aproape 400 de metri adancime, ca sa repare un transformator defect. In jurul orei 15:00 au anuntat la suprafata ca au incheiat cu lucrul si urca. N-au mai apucat insa: a avut loc explozia.
Ore in sir, colegii lor si rudele stranse la gura minei au sperat intr-o minune. Pe la 20:00, o echipa de 15 salvatori profesionisti a coborat in mina si nu dupa mult timp a venit vestea crunta: ii gasisera pe cei 5 ortaci, dar niciunul nu mai era in viata.
Salvatorii au trecut ei insisi la un pas de moarte: in timp ce urcau trupurile neinsufletite spre suprafata, au simtit in spate suflul unei a doua explozii si si-au dat seama ca daca ar fi intarziat cateva minute pe galerie ar fi fost ucisi si ei.
Cei cinci, patru electricieni si un inginer care conducea echipa, aveau varste cuprinse intre 36 si 41 de ani. Cu totii erau casatoriti si aveau copii acasa. Sambata seara, cand au aflat cumplita veste, rudele victimelor s-au prabusit de durere.
In acest moment, nimeni nu stie ce anume a provocat deflagratia din subteran. Este foarte posibil ca in apropierea transformatorului la care au lucrat electricienii sa se fi acumulat gaz, care a explodat cand s-a reluat alimentarea cu curent electric.
Ancheta in acest caz este condusa de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Sambata seara, la Uricani au sosit si ministrul Muncii, Ioan Botis, si ministrul de Interne, Traian Igas.
Aproape de miezul noptii trupurile celor cinci mineri au fost transportate la morga spitalului de urgenta din Petrosani. Astazi, aici vor fi efectuate si necropsiile.
Mina de la Uricani este inchisa acum, asa ca minerii nu-si vor relua lucrul decat abia dupa ce anchetatorii se vor asigura ca nu mai este niciun pericol in subteran.
Nici echipele de investigatii nu se grabesc sa coboare astazi in mina, tocmai pentru ca nu stiu cu siguranta daca pericolul a fost eliminat. Cel mai probabil ei vor patrunde maine dimineata pentru a luat probe din galeria in care s-a produs incidentul.
Cronologia evenimentelor, sambata, 5 februarie
00:40 - Un inginer si patru electricieni cu varste cuprinse intre 36 si 41 de ani au murit in explozia de la Mina Uricani. Potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.
Conform sursei citate de Mediafax, echipa de electricieni care executa reparatii la un transformator defect era condusa de inginerul Cosmin Calota, de 36 de ani. Alaturi de acesta, si-au mai pierdut viata electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani si Ion Nadrag, de 37 de ani.
Totodata, CNH a confirmat ca in mina a avut loc si a doua explozie.
23:24 - Cei 15 salvatori mineri au scos din subteran trupurile victimelor. In mina a avut loc o alta explozie, in urma careia nimeni nu a fost ranit.
23:02 - Prim procurorul adjunct al Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat ca a inceput o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor tragediei in care cinci persoane si-au pierdut viata in subteran, precizand ca rezultatele vor fi publicate in zilele urmatoare.
22:28 - Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca trupurile celor cinci electricieni morti vor fi scoase din mina Uricani si trimise la Spitalul Judetean din Petrosani, precizand ca in mina conditiile nu erau chiar "rele". Intrebat daca familiile victimelor vor fi ajutate, ministrul a spus ca analizeaza variantele.
22:21- Constantin Jujan, director CNH: In jurul orei 21.15, salvatorii au ajuns la victimele, care din pacate nu au supravietuit. O comisie va cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului de munca. Vom incerca evacuarea la suprafata a victimelor cat mai repede. Familiile vor beneficia de ajutoare banesti. Nu se stie deocamdata care a fost cauza exploziei. Se pare ca au fost ignorate unele norme de protectie a muncii.
21:40- Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a declarat ca familiile celor cinci persoane date disparute in mina au fost anuntate "despre ce e mai rau", precizand ca "se pare ca nimeni nu a supravietuit", potrivit MEDIAFAX.
Primarul spune ca echipele de salvatori se straduiesc sa scoata trupurile celor cinci victime din subteran.
"Se pare ca nu a supravietuit nimeni. Salvatorii i-au gasit pe cei cinci electricieni. Au intrat la orizontul 300 si, din pacate, de ceea ce ne-am temut s-a adeverit. Toti sunt morti!", a adaugat Buhaescu.
21:04 - Comitetul pentru Situatii de Urgenta, format la nivelul Minei Uricani ii prezinta ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, situatia de la unitatea miniera unde a avut loc explozia, iar cinci mineri au fost prinsi in subteran, relateaza Mediafax.
Din Comitetul de Urgenta fac parte directorul unitatii miniere, precum si inginerii sefi de la mina.
Sansele de supravietuire ale muncitorilor prinsi in explozia de metan de sambata, la ora 14.30, in mina sunt reduse, sustin surse judiciare, care precizeaza ca cele cinci victime lucrau la tabloul electric in galeria secundara a blocului 4 cand s-a produs deflagratia.
Explozia de metan s-a produs in momentul cuplarii la reteaua electrica a tabloului, dupa o revizie a acestuia.
Prima echipa de salvatori minieri profesionisti a coborat deja in mina Uricani.
Salvatorii vor lucra in baza unui program stabilit la suprafata de catre comitetul de urgenta format la nivelul unitatii miniere.
La mina au ajuns si ministrul de Interne, Traian Igas, si ministrul Economiei, Ion Ariton.
Potrivit MEDIAFAX, la locul accidentului s-au deplasat procurorii Ioan Nicodim, care a coordonat ancheta in accidentul minier de la Petrila, din noiembrie 2008, soldat cu 13 morti, Darius Roman de la Parchetul Tribunalului Hunedoara, si procurorul sef adjunct Augustin Lazar de la Parchetul Curtii de Apel Alba.
Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a declarat ca in subteran erau cinci electricieni care lucrau la un transformator intr-o camera a unei galerii miniere, iar dupa ce si-au terminat activitatea ar fi avut loc o explozie, "dar fara sa ia foc campul minier". Primarul a spus ca astfel de lucrari se fac in weekend, pentru a nu intrerupe programul de lucru.
Buhaescu a adaugat ca un "asemenea suflu misca din loc" tot ce se afla in zona.
Potrivit unor surse din cadrul administratiei locale, nu este exclus ca explozia sa fi fost provocata in urma unui scurtcircuit al transformatorului la care se lucra.
Buhaescu spune ca la Uricani, una dintre cele mai vechi mine din tara, lucreaza peste 800 de oameni.
Sursele citate nu au putut preciza cauzele exploziei.
Prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta. La fata locului au ajuns mai multe echipaje ale ISU Hunedoara.
Mina Uricani se numara, in proportie de 90%, printre cele trei unitati ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani care vor fi inchise pana in anul 2018, ca urmare a restructurarii societatii, a declarat pentru Mediafax, Florin Staicu, consilier al ministrului Economiei.
Oficiali ai Ministerului Economiei si delegatia FMI aflata la Bucuresti au discutat la inceputul saptamanii programul de restructurare a CNH.